To nie jest zwykła zapiekanka. Ta zapiekanka makaronowa zrobiona jest z suchego makaronu, który nie był gotowany. Pozwala to zaoszczędzić w ten sposób czas na przygotowanie obiadu.

Czas: Godzina

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 4

 

zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorkami

Jeśli nie masz czasu na siedzenie w garach to danie jest dla Ciebie. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorkami wymaga minimum zaangażowania w przygotowania, a zapewnia maksimum satysfakcji z jedzenia. Standardowo do zapiekanek dodaje się pod koniec pieczenia ugotowany wcześniej makaron, który już tylko zapieka się na złoto w piekarniku. Nasza zapiekanka makaronowa za kurczakiem i pomidorkami powstała z suchego makaronu. Robi się ją w taki sam sposób jak zapiekankę z ryży, albo kaszy. Do naczynia do zapiekania dodajesz suchy makaron i zalewasz wodą. Wstawiasz do piekarnika i zapiekasz.

Ten patent ma jeden minus: makaron musi spędzić w piekarniku z 40-50 minut zanim będzie gotowy. Niestety, trochę to trwa zanim nasiąknie wilgocią, a potem ugotować się w powstałym w czasie pieczenia wywarze. Czas pieczenia można skrócić namaczając makaron. Trzeba go zalać zimną wodą i odstawić na 40 minut. Po tym czasie zapiecze się w pół godziny maks.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorkami zrobiona z suchego makaronu ma też zdecydowane plusy. Po pierwsze makaron wspaniale nasiąka sosem jaki powstaje z mięsa. Po drugie gotowanie wymaga mniej zachodu i po trzecie wreszcie, masz mniej naczyń do umycia, bo nie używasz garnka do gotowania makaronu i durszlaka.

Spróbuj zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem i pomidorkami, a przekonasz się, że jest to łatwa i przyjemna metoda.

Zobacz inne nasze jednogarnkowe dania, np. pieczone udka z ryżem i warzywami.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pomidorkami

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 250 g makaronu (kokardki, penne itp.)
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 2 duże garści szpinaku
  • Tarty parmezan do posypania
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 210 stopni.

Posól i popieprz udka. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju, wyłóż na niego udka, skórą do dołu. Smaż na średnim ogniu 8 minut. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty.

Krok 2

Wrzuć do rondla pomidorki i wsyp makaron. Wymieszaj całość. Następnie zalej 2 szklankami wody – makaron musi być w całości przykryty wodą. Wymieszaj. Przykryj rondel i wstaw do piekarnika. Piecz 45 minut. Wyjmij rondel z piekarnika, odkryj. Dodaj szpinak, wymieszaj z makaronem. Posyp parmezanem i wstaw do piekarnika. Zwiększ temperaturę do 220 stopni. Zapiekaj 10 minut.

Wyjmij z piekarnika, przestudź. Podawaj. Smacznego!