Wersja wege klasycznego meksykańskiego dania jest lepsza, smaczniejsza niż oryginał. Wegetariańskie chili con carne jest przy tym łatwe do zrobienia. No i zdrowe.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 4
Nazwa dania powinna brzmieć: chili sin carne, bo przecież nie ma w nim mięsa, ale w gruncie rzeczy nie ma to żadnego znaczenia. Przecież są wegetariańskie flaki i nikomu to nie szkodzi:) No i w ogóle są pyszne.
Takie samo jest wegetariańskie chili con carne – raz spróbujesz i będziesz chcieć więcej, bo danie jest fantastyczne. W przepisach wege nie chodzi o porównanie z mięsnymi odpowiednikami, jednak tu trzeba uczciwie powiedzieć, że wegetariańskie chili con carne jest lepsze od chilli zrobionej z wołowiny, czy prosiaka. Jest lżejsze, delikatniejsze, a przy tym ma teksturę i w gruncie rzeczy smak mięsnej potrawy. Smak nadają przyprawy, teksturę, odpowiednio przygotowane warzywa.
Jak zrobić wegetariańskie chili con carne? U nas bazę stanowią drobno pokrojone i przesmażone z cebulką pieczarki. Drugim, bardzo ważnym składnikiem, jest cieciorka, wcześniej podpieczona w piekarniku, którą trzeba lekko przemielić w blenderze, lub posiekać, żeby uzyskać strukturę mielonego mięsa.
Cieciorkę można byłoby dodać bez pieczenia, ale wyciągnięta z piekarnika i zmiksowana zmienia się w delikatne, aczkolwiek wyczuwalne drobinki.
Wegetariańskie chili con carne nie może się obejść bez tortilli, które najlepiej zrobić samemu. Niżej podajemy super prosty przepis na domowe tortille, do zrobienia dosłownie w kilka minut.
Przepis wzorowany na Jadlonomia.com
Wegetariańskie chili con carne
Składniki:
- 400 ml cieciorki
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 puszka pomidorów 400 ml
- 1 łyżeczka pieprzy kajeńskiego
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki kminu
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 cytryna
- Olej do smażenia
- Natka pietruszki lub kolendra
- 1 szklanka ryżu
- Tortille (według tego przepisu)
- Sól
Przygotowanie:
Krok 1
Przepłucz ryż na sicie, wsyp do garnka, zalej 2 szklankami wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj gotuj na minimalnym ogniu 18 minut.
Krok 2
Nastaw piekarnik na 220 stopni.
Wysyp cieciorkę na sito, przepłucz, odsącz. Wysyp na blaszkę wyłożoną papierem. Polej łyżką oleju, posyp łyżeczką wędzonej papryki, posól. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut.
Krok 3
W międzyczasie. Pokrój drobno cebulę, czosnek i pieczarki. Umyj papryki i pokrój na nieco większe kawałki. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Wsyp na niego cebulę, smaż minutę, dodaj pieczarki, smaż 3 minuty. Dodaj papryki i smaż kolejne 3 minuty. Dodaj pomidory z puszki. Przepłucz puszkę wodą i wlej ją do rondla (około pół puszki). Dopraw cynamonem, kminem i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu.
Krok 4
Zrób tortille. Jeśli używasz gotowych podgrzej je na patelni.
Krok 5
Wyjmij cieciorkę z piekarnika, przesyp do misy miksera i zmiksuj na mniejsze kawałki. Możesz ją też pokroić nożem. Dodaj cieciorkę do rondla. Wymieszaj o duś 5 minut.
Krok 6
Dopraw sos cukrem, sokiem z cytryny i solą. Przemieszaj ryż. Wykładaj go na talerze razem z sosem. Podawaj z tortillami i gęstym jogurtem.
Smacznego!