Pieczony łosoś z warzywami i kaszą – wystarczy pięć składników i 20 minut, żeby wyczarować to pełnowartościowe, zdrowe danie. Pokochasz je nawet jeśli nie przepadasz za rybami.
Warzywa w roli głównej
Pieczony łosoś w tej sałatce jest, ale jakby go nie było 🙂 W tym daniu rządzą upieczone, słodkie warzywa: batat, dynia i niesamowicie smaczna brukselka. Kasza jaglana i łosoś z odrobiną sosu barbecue stanowią tylko dla nich smakowite tło.
Danie inspirowane przepisem z Fitmencook.com.
Składniki:
- 300 g łososia
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 250 g brukselki
- Mały słodki ziemniak
- 250 g dyni
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- Pół szklanki kaszy jaglanej
- Mała dymka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- Kilka łyżek posiekanego szczypiorku
- Sól
- Pieprz
- 2-3 łyżki sosu barbecue według tego przepisu lub sosu teryaki
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 st.
Warzywa umyj. Obierz batata i pokrój w kostkę. Dynię pokrój w cienkie łódeczki (max 2 cm szerokości). Możesz ją obrać i pokroić w kostkę, ale oddzielanie twardej surowej skóry to ciężka robota. Dlatego lepiej zrobić to już po upieczeniu dyni. Brukselkę przekrój na połowy. Skrop warzywa łyżką oleju i posyp ziołami. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut.
Krok 2
Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Posiekaj drobno cebulę i wrzuć na olej. Kaszę jaglaną dobrze opłucz pod zimną wodą, odsącz. Wsyp do rondla z podsmażoną cebulką, zamieszaj i praż przez 4-5 minut, często mieszając. Następnie zalej szklanką wody i gotuj pod przykryciem 15-20 minut, aż pęczak będzie miękki. Jeśli płyn wygotuje się, dodaj trochę wody.
Krok 3
Łososia umyj, osusz, odetnij mięso od skóry, posól, popieprz i posmaruj z wierzchu sosem barbecue, albo teryaki. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw do piekarnika i zapiekaj bez przykrycia przez 12 minut.
Krok 4
Wymieszaj kaszę z warzywami. Podawaj z łososiem.
Smacznego!