Zdrowy, pachnący i rozgrzewający warzywny gulasz zrobiony z kilku składników: soczewicy, boczniaków, ziemniaków i marchewki. A poz tym wegetariański gulasz możesz mieć na stole… w kilka minut:)

Czas: 25 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 duże

wegetariański gulasz

Ostatnio zrobiliśmy sobie przerwę od mięsa i wrzuciliśmy do menu więcej potrwa wege. Wśród nich wegetariański gulasz zajmuje szczególe miejsce. Danie jest bardzo proste, a przy tym niesłychanie pyszne. A składa się z kilku składników na krzyż. To wystarczy, żeby zrobić super danie.

Nasz wegetariański gulasz powstał sposób dodatkowo ułatwiający życie. Mianowicie robiliśmy na obiad wegetariańską mussakę, której farsz powstał na bazie soczewicy i grzybów. Zrobiliśmy więcej tego zawiesistego sosu niż było potrzeba. Połowa poszła do mussaki, która trafiła do piekarnika. Razem z nią upiekliśmy ziemniaki pokrojone w kostkę i marchew.

Pozostałą część sosu wstawiliśmy do lodówki. Następnego dnia po odgrzaniu zmiksowaliśmy soczewicę, grzyby, trochę, upieczonych ziemniaków i marchewki. Dodaliśmy do zupy pozostałe ziemniaki i marchew oraz kilka usmażonych, zachowanych z poprzedniego dnia boczniaków i tym sposobem wegetariański gulasz był gotowy.

Tu znajdziesz przepis na wegetariańską musakę.

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy
  • 250 g boczniaków lub pieczarek
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Siekana natka pietruszki
    Olej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj marchew i ziemniaki. Obierz marchew i pokrój w krążki. Nieobrane ziemniaki pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju. Wyłóż na niego marchewki o ziemniaki. Smaż mieszając od czasu do czasu przez 10 minut.

Krok 2

Posiekaj drobno cebulę, dodaj do ziemniaków i marchewki. Przesmaż chwilę, a następnie dodaj do warzyw posiekane z grubsza grzyby. Dodaj tymianek. Smaż do momentu aż zbrązowieją.

Krok 3

Wsyp do warzyw soczewicę, zamieszaj, zalej 2 szklankami wody. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 7-8 minut, aż soczewica będzie miękka. Zalej całość passata i duś na wolnym ogniu 10 minut.

Krok 4

Odłóż trochę grzybów, ziemniaków i marchewki do dekoracji. Resztę zmiksuj ręcznym robotem. Dopraw słodką papryką, solą i pieprzem.

Wykładaj na talerze. Na wierzch kładź grzyby, ziemniaki o marchew. Posyp siekaną natką pietruszki.