Wegetariańska musaka z przepysznym beszamelem z orzechów nerkowca. Bije na głowę klasyczny maślano-mączno-serowy beszamel. Spróbuj, a zawsze będziesz do niego wracać.

Czas: 1 godzina

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 4

To danie jest po prostu pyszne. Każdy bloger tak pisze o swoich przepisach, ale wegetariańska musaka taka jest i to bez dwóch zdań. Więcej wegetariańska musaka jest lepsza od musaki mięsnej! Zapiekanka składa się z farszu z soczewicy i grzybów, oczywiście bakłażana i chyba przede wszystkim sosu beszamel z orzechów nerkowca.

Jeśli nigdy go nie próbowałeś to musisz go zrobić! Beszamel z orzechów nerkowca bije na głowę tradycyjny sos beszamelowy na bazie masła i mleka. Jest lżejszy, łatwiejszy i szybszy do zrobienia.

W oryginalnym przepisie, który znaleźliśmy na blogu Minimalistbaker.com wegetariańska musaka zapieczona jest pod wege beszamelem, zrobionym z wege składników: orzechów i płatków drożdżowych. Nasz sos beszamel z orzechów nerkowca przygotowaliśmy z zamiennikiem drożdży – serem parmeńskim. Tym samym nasza wegetariańska musaka nie jest vege. Jeśli stosujesz wegańską dietę pamiętaj o tym.

Składniki:

  • 2 małe bakłażany
  • 1 cebula
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 250 g boczniaków lub pieczarek
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • Sól
  • Pieprz

Beszamel

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 mała główka czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 6 łyżek parmezanu
  • ½ szklanki wody
  • Sól

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 205 stopni.

Umyj bakłażany i pokrój w półcentymetrowe plastry: w krążki lub wzdłuż. Przełóż na tackę do pieczenia. Główkę czosnku przekrój na pół, polej łyżeczką oleju, również połóż na tacce. Wstaw całość do piekarnika. Piecz 30 minut.

Krok 2

Wsyp orzechy do miseczki i zalej gorącą wodą. Odstaw na pół godziny.

Krok 3

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wysyp na niego pokrojoną cebulę i grzyby. Smaż do momentu aż grzyby przysmażą się i zbrązowieją, a cebula zmięknie. Wsyp do nich szklankę soczewicy, przemieszaj, zalej dwoma szklankami wody, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj 7 minut.

Odkryj i wlej na patelnię szklankę passaty, wymieszaj całość i duś bez przykrycia na wolnym ogniu 10 minut.

Krok 4

Wyjmij z piekarnika bakłażany i czosnek. Posmaruj dno naczynia do zapiekania olejem. Połóż na nim warstwę bakłażanów, a na nie wyłóż sos soczewicowy. Przykryj plastrami bakłażana i ponownie wyłóż na nich sos. Przykryj warstwą bakłażana.

Krok 5

Beszamel. Przełóż odsączone orzechy do misy malaksera. Dodaj do nich obrany, upieczony czosnek oraz parmezan, wlej pół szklanki wody. Zmiksuj całość na gładki krem. Dopraw do smaku solą. Jeśli sos jest za gesty rozrzedź go wodą. Gdyby był za rzadki dodaj więcej parmezanu.

Krok 6

Wyłóż beszamel na wierzch zapiekanki. Wstaw mussakę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 25 minut. Na kilka minut przed końcem zwiększ temperaturę do 230 stopni, lub włącz opcję grill, żeby przyrumienić wierzch.

Wyjmij z piekarnika, odstaw do przestudzenia, podawaj.

Smacznego!