Szybkie, klasyczne danie chińskie. Kurczak kung pao to połączenie smaków słodkiego, słonego i kwaśnego. Do tego garść orzeszków.

Czas: 25 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

kurczak kung pao

Kultowe danie chińskiej kuchni, słodko-kwaśno-słona delicja do przygotowania w 15 minut. Kurczak kung pao składa się z zaledwie kilku składników: kurczaka oczywiście, papryczek i orzeszków ziemnych, które można zastąpić ziarenkami nerkowca. No I sosu. Kurczak kung pao to przede wszystkim aromatyczny sos, zagęszczony mąką ziemniaczaną, aksamitny słony, słodki I lekko kwaskowy.

W przepisie na sos i marynatę jest trochę cukru. Jeśli masz w domu wytrawne sherry użyj zamiast octu i cukru, tak jak jest w oryginalnym przepisie. Nasz kurczak kung pao powstał na podstawie wpisu na blogu onceuponachef.com

Polecamy nasz przepis na krewetki kung pao.

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Papryczki: żółta, pomarańczowa i czerwona
  • Garść orzeszków ziemnych
  • Szczypior
  • Sezam do posypania
  • Olej
  • Makaron ryżowy – opakowanie

Marynata

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego, winnego lub jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sos

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 mała papryczka chili (opcjonalnie)
  • Szczypta mielonego imbiru
  • 1/3 szklanki wody

Przygotowanie:

Krok 1

Wymieszaj w misie składniki marynaty. Pokrój mięso w kostkę, nie za dużą. Przełóż do marynaty, wymieszaj. Odstaw na 10 minut.

Krok 2

W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy, przelej zimną wodą.

Przygotuj sos mieszając w miseczce wszystkie składniki.

Krok 3

Posiekaj papryki na mniejsze kawałki, Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wysyp na niego papryczki, przesmaż na ostrym ogniu, żeby lekko się przypiekły. Zdejmij z patelni.

Zmniejsz trochę ogień i wyłóż na patelnię kurczaka. Smaż na dość mocnym ogniu aż mięso lekko zbrązowieje. Wtedy wsyp na patelnię orzeszki ziemne, przesmaż szybko, a następnie zalej całość sosem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Dodaj papryki i duś wszystko razem przez minutę. Jeśli sos jest za gęsty, rozrzedź go wodą.

Zdejmij z ognia. Podawaj z makaronem ryżowym, albo ryżem. Smacznego!