W lodówce został brokuł i jakoś nie było pomysłu co z nim zrobić. Ponieważ ostatnio mam ogromną jazdę na punkcie pieczonego drobiu, zrobiłem prostą zapiekankę: udka z brokułem i ziemniakami.
Przepis prosty, jak pęczek szczypiora. Nie ma tu żadnych tajemniczych składników, czy jakiś kulinarnych przekrętów. Po prostu prosty zdrowy obiad. Jedno go wyróżnia: nie trzeba się przy nim narobić. Ostatnio sporo pracuję z domu i ostatnia rzecz na jaką mam czas i ochotę to siedzenie w kuchni. Dlatego ogarnąłem sobie przepisy łatwe i niewymagające. Takie są właśnie udka pieczone z brokułem.
Chciałbym zwrócić uwagę na marynatę do kurczaka. To ostatnio jedna z moich ulubionych marynat. Zamiast soli jest sos sojowy, a w zastępstwie miodu, syrop klonowy. Obydwa składniki bardzo ładnie aromatyzują mięso, a potem karmelizują podczas pieczenia. Udka pieczone z brokułem na zdjęciu trochę za bardzo się nawet przypiekły, ale nie miało to wpływu na smak. Minutkę za późno zajrzałem do piekarnika:)
Polecam przepis na udka pieczone z brokułem, bo pozwala on ogarnąć temat obiadu bez specjalnej roboty. Do kurczaka możesz dodać zresztą dowolne warzywa jakie masz w lodówce: marchew, selera, czy np. czerwoną kapustę.
Życzę smacznego!
Składniki:
- Udka z kurczaka
- Główka brokuła
- Kilka ziemniaków
- Łyżka oleju
- Sól
- Trochę wina (opcjonalnie)
Marynata
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżka octu jabłkowego (lub dowolnego)
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
Przygotowanie:
Krok 1
Wymieszaj składniki marynaty. Dokładnie obtocz w niej udka. Odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny (najlepiej na dwie).
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wyłóż na niego udka skórką do dołu. Smaż na średnim ogniu 4-5 minut. Odwróć i smaż jeszcze 2 minuty. Dodaj do nich umyte ziemniaki pokrojone na połówki. Wstaw do piekarnika na 35 minut. Wyjmij, dodaj brokuła podzielonego na różyczki (umyte wcześniej). Piecze jeszcze przez 10 minut.
Wyjmij z piekarnika i podawaj np. z surówką z kapusty.