Garść ryżu, kurczak, kawałek chorizo – tyle wystarczy, żeby zrobić aromatyczną zapiekankę, bardzo łatwa do przygotowania.

Bardzo proste i wygodne do przygotowania danie. Kurczak zapiekany z ryżem i chorizo to moja propozycja na szybki obiad do zrobienia w tygodniu, kiedy siedzisz na home office. Jest to też dobra propozycja na danie weekendowe, kiedy człowiek chce odpocząć i nie chce się narobić. Przy kurczaku zapiekanym z ryżem pracy jest naprawdę niewiele. Trzeba tylko zamarynować podudzia – dobrze żeby mięso trochę „posiedziało” w marynacie i nabrało aromatu ziół.

Potem trzeba przesmażyć szalotki razem z chorizo, zasypać ryżem, położyć na nim podudzia, zalać wodą i wstawić do piekarnika. Danie można zrobić też na kuchence, nastawiając palnik na niską temperaturę.

Kilka uwag na koniec: możesz zrezygnować z chorizo, jeśli go nie masz pod ręką, albo nie lubisz (jak można nie lubić chorizo?!:) Możesz je zastąpić dobrej jakości bekonem, albo po prostu aromatyczną kiełbasą. Generalnie warto dodać wędlinę do podudzi zapiekanych w ryżu, ponieważ aromatyzuje ona danie.

Druga uwaga jest taka, że zamiast wody możesz dodać bulion. Zapiekane podudzia z ryżem będą jeszcze lepsze. Jeśli nie masz domowego rosołu, to raczej nie używaj kostki rosołowej – to czysta chemia. Lepiej użyć po prostu wody.

I na koniec jeszcze jedno: ryż możesz spokojnie zastąpić kaszą gryczaną, pęczakiem, albo orkiszem.

Składniki:

  • 4 podudzia z kurczaka
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szalotki, albo jedna cebula
  • 10 cm kawałek chorizo
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki wody szklanki
  • Sól
  • Pieprz

Marynata 

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Krok 1

Wymieszaj składniki marynaty. Obtocz w niej kurczaka, odstaw na pół godziny (albo na godzinę).

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Posiekaj drobno cebulę, pokrój chorizo w pół plastry. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wysyp na nią cebulę i chorizo. Smaż mieszając aż cebula się zeszkli.

Krok 3

Zdejmij patelnię z palnika, wysyp na cebulę ryż, posól (pół łyżeczki soli), wymieszaj z cebulą i chorizo, na wierzch połóż podudzia, zalej wodą, przykryj i wstaw do piekarnika. Piecz pół godziny. Wyjmij z piekarnika, odkryj i wstaw jeszcze na 20-25 minut. Jeśli udka się zrumienią (a powinny:), wstaw patelnię pod sam gril i chwilę zapiekaj.

Wyjmij zapiekankę z piekarnika. Podawaj z sałatą, albo zielonym groszkiem.

Smacznego!