Szybka shakshuka z jarmużu i cieciorki jest daniem faktycznie szybki i bardzo mało kłopotliwym w przygotowaniu, bo większość roboty bierze na siebie piekarnik.

Czas: 20 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

szybka shakshuka

Szybka shakshuka z jarmużu i cieciorki to oczywiście pomysł dość daleki od oryginalnego przepisu, stanowiącego kamień węgielny kuchni orientalnej, a składającego się z cebuli, papryki, pomidorów i jajek uduszonych w sosie z tych warzyw. Nasza szybka shakshuka jest inna, jajka nie pływają w sosie, ale też jest pyszna i zdrowa.

Dwie rzeczy są fajne w tym daniu: chrupiąca, pieczona cieciorka, za którą przepadamy i często przygotowujemy jako zakąskę, albo zagryzkę do oglądania filmów. Druga rzecz to chrupiące czipsy z jarmużu. Upieczony jarmuż jest wprost pyszny. Jeśli nie zdarzyło ci się jeszcze ich zrobić, to upiecz jarmuż koniecznie. Delikatne listki pod wpływem temperatury stają się kruche i chrupiące.

Podczas pieczenia uważaj, żeby ich nie spalić.

Danie możesz zrobić z dowolnych warzyw, jakie masz pod ręką. Jarmuż zastąp szpinakiem, albo drobno pokrojoną kapustą. Zamiast cieciorki użyj batata.

Spróbuj naszego przepisu na klasyczną shakshukę, ale zrobioną na skróty, albo shakshukę z ryżu z kalafiora.

Składniki:

  • 4 jajka
  • Opakowanie jarmużu 200 g
  • Puszka cieciorki 400 ml
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Szczypta kuminu
  • Szczypta pieprzu kajeńskiego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 220 stopniu.

Wysyp cieciorkę na sito, przepłucz w wodzie. Wysyp na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Polej łyżką oleju, przypraw łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą kuminu i pieprzy kajeńskiego. Wymieszaj, rozłóż równomiernie na tacy. Wstaw do piekarnika na 10 minut.

Krok 2

W międzyczasie umyj jarmuż porwij na mniejsze kawałki. Przełóż do misy, polej łyżką oleju, przypraw łyżeczką suszonego czosnku i połową łyżeczki pieprzu. Wymieszaj.

Krok 3

Po 10 minutach pieczenia cieciorki wyjmij ją z piekarnika i przykryj kołderką z jarmużu. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 200 stopni. Wstaw tacę z powrotem do pieca. Piecz 4-5 minut. Obserwuj jarmuż, czy nie zaczyna się za mocno przypalać. Jeśli tak, wyjmij go z pieca.

Krok 4

Wyjmij warzywa z piekarnika. Rozgrzej na patelni łyżkę masła, kiedy się zapieni, wysyp na patelnię cieciorkę i jarmuż. Wymieszaj. Wbij na warzywa jajka. Przykryj. Smaż na wolnym ogniu aż żółtka się zetną.

Zdejmij pokrywkę. Dopraw do jajka solą, a całość pieprzem.

Podawaj z pajda dobrego pieczywa. Smacznego!