Panierka z orzechów nadaje sznyclom absolutnie niezwykły smak. Są chrupiące i niesamowicie pożywne. Panierka nic nie traci na chrupkości następnego dnia.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Dość łatwe
Liczba porcji: 2 duże
Sznycle panierowane w orzechach laskowych to danie, które musi wypróbować każdy kto lubi panierowane kotlety. Kto raz spróbuje panierki z orzechów nie będzie chciał wracać do zwykłej panierki z bułki. Zmielone orzechy bardzo ładnie smażą się na patelni (sznycle panierowane w orzechach można również upiec) i nadają kurczakowi niesamowity smak. Smażąc pamiętaj, że panierka z orzechów może się przypalić, choć dzięki zawartości tłuszczu, jest mniej podatna na spalenie niż bułka. Pamiętaj jednak, żeby monitorować sznycle panierowane w orzechach podczas smażenia.
Panierka z orzechów jest bardzo łatwa do zrobienia. Jeśli masz surowe orzechy laskowe, w brązowej skórce, musisz się jej pozbyć, bo jest gorzkawa. W tym celu trzeba orzechy podpiec na patelni, a najlepiej i najłatwiej w piekarniku. Potem skórka łatwo odejdzie z orzechów.
Do zmielenia orzechów będziesz potrzebować miksera, choć możesz orzechy przesiekać drobno nożem. Z naszych doświadczeń wynika, że panierka z orzechów wcale nie jest najlepsza wtedy, gdy zmielisz ją na proszek. Dobrze, żeby była nieco grudkowata z wyraźnymi kawałkami orzecha. Sznycle panierowane w orzechach mają wtedy bardzo przyjemną, chrupiąca konsystencję. I są takie również następnego dnia, co w przypadku tradycyjnej panierki się nie zdarza, bo bułka mięknie odstawiona z kotletem do lodówki.
Jeśli panierka z orzechów laskowych spodoba ci się spróbuj zapanierować sznycle w innych orzechach: włoskich, pistacjach, migdałach. Zobaczysz, że za każdym razem będą smakowały inaczej.
Spróbuj także nasz sprawdzony przepis na udka z kurczaka w orzechowej panierce oraz chrupiące nuggetsy panierowane w migdałach.
Przepis na sznycle panierowane w orzechach wzorowany jest na juleskitchen.com
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Panierka
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- Szklanka orzechów laskowych
- 4 łyżki parmezanu (opcjonalnie, ale warto)
Sałata
- Kawałek czerwonej kapusty
- Mały pęczek rzodkiewek
- Pomarańcza
- Kilka łyżek natki pietruszki
- 1 łyżka musztardy Dijon (deserowej, miodowej)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
Przygotowanie:
Krok 1
Nagrzej piekarnik na 170 stopni. Wysyp orzechy na blaszkę, wstaw do piekarnika. Podpiekaj 10 minut. Wyjmij z piekarnika, przesyp do lnianej ściereczki, zawiąż i „masuj” orzechy, tak żeby odpadła z nich brązowa skórka. Odstaw do przestygnięcia.
Krok 2
W międzyczasie zrób sałatę. Umyj warzywa i pomarańczę. Kapustę pokrój nożem w cienkie piórka, rzodkiewki posiekaj w plastry. Pomarańczę obierz, a następnie wykrój filety z miąższu. Przetnij je na połowy. Włóż warzywa i pomarańczę do misy. Z pozostałości pomarańczy wyciśnij sok do miseczki, dodaj musztardę, ocet i olej. Dokładnie wymieszaj. Polej dresingiem sałatkę, wymieszaj składniki.
Krok 3
Osusz mięso ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Przekrój wzdłuż na cienkie kotlety. Rozbij delikatne tłuczkiem, posól i popieprz.
Krok 4
Wsyp orzechy do miksera, zmiksuj – nie miksuj orzechów na proszek, zostaw większe kawałki. Dodaj parmezan, wymieszaj.
Krok 5
Przygotuj trzy miseczki o szerokich dnach. Do jednej wbij jajo, dodaj mleko i dokładnie rozmieszaj. Do drugiej wsyp mąkę, do trzeciej orzechu. Najpierw obtocz kawałki mięsa w mące. Potem partiami: najpierw w jajku, a potem w orzechach.
Krok 6
Rozgrzej na patelni olej. Wykładaj na rozgrzany tłuszcz kotlety. Smaż na średnim ogniu 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Uważaj, żeby nie przypalić panierki.
Podawaj sznycle panierowane w orzechach z sałatą i ziemniaczanym pure oraz kawałkami cytryny do skropienia kotletów.
Smacznego!