Panierka z orzechów nadaje sznyclom absolutnie niezwykły smak. Są chrupiące i niesamowicie pożywne. Panierka nic nie traci na chrupkości następnego dnia.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Dość łatwe

Liczba porcji: 2 duże

sznycle panierowane w orzechach laskowych

Sznycle panierowane w orzechach laskowych to danie, które musi wypróbować każdy kto lubi panierowane kotlety. Kto raz spróbuje panierki z orzechów nie będzie chciał wracać do zwykłej panierki z bułki. Zmielone orzechy bardzo ładnie smażą się na patelni (sznycle panierowane w orzechach można również upiec) i nadają kurczakowi niesamowity smak. Smażąc pamiętaj, że panierka z orzechów może się przypalić, choć dzięki zawartości tłuszczu, jest mniej podatna na spalenie niż bułka. Pamiętaj jednak, żeby monitorować sznycle panierowane w orzechach podczas smażenia.

Panierka z orzechów jest bardzo łatwa do zrobienia. Jeśli masz surowe orzechy laskowe, w brązowej skórce, musisz się jej pozbyć, bo jest gorzkawa. W tym celu trzeba orzechy podpiec na patelni, a najlepiej i najłatwiej w piekarniku. Potem skórka łatwo odejdzie z orzechów.

panierka z orzechów

Do zmielenia orzechów będziesz potrzebować miksera, choć możesz orzechy przesiekać drobno nożem. Z naszych doświadczeń wynika, że panierka z orzechów wcale nie jest najlepsza wtedy, gdy zmielisz ją na proszek. Dobrze, żeby była nieco grudkowata z wyraźnymi kawałkami orzecha. Sznycle panierowane w orzechach mają wtedy bardzo przyjemną, chrupiąca konsystencję. I są takie również następnego dnia, co w przypadku tradycyjnej panierki się nie zdarza, bo bułka mięknie odstawiona z kotletem do lodówki.

Jeśli panierka z orzechów laskowych spodoba ci się spróbuj zapanierować sznycle w innych orzechach: włoskich, pistacjach, migdałach. Zobaczysz, że za każdym razem będą smakowały inaczej.

Spróbuj także nasz sprawdzony przepis na udka z kurczaka w orzechowej panierce oraz chrupiące nuggetsy panierowane w migdałach.

Przepis na sznycle panierowane w orzechach wzorowany jest na juleskitchen.com

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Panierka

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Szklanka orzechów laskowych
  • 4 łyżki parmezanu (opcjonalnie, ale warto)

Sałata

  • Kawałek czerwonej kapusty
  • Mały pęczek rzodkiewek
  • Pomarańcza
  • Kilka łyżek natki pietruszki
  • 1 łyżka musztardy Dijon (deserowej, miodowej)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego

Przygotowanie:

Krok 1

Nagrzej piekarnik na 170 stopni. Wysyp orzechy na blaszkę, wstaw do piekarnika. Podpiekaj 10 minut. Wyjmij z piekarnika, przesyp do lnianej ściereczki, zawiąż i „masuj” orzechy, tak żeby odpadła z nich brązowa skórka. Odstaw do przestygnięcia.

Krok 2

W międzyczasie zrób sałatę. Umyj warzywa i pomarańczę. Kapustę pokrój nożem w cienkie piórka, rzodkiewki posiekaj w plastry. Pomarańczę obierz, a następnie wykrój filety z miąższu. Przetnij je na połowy. Włóż warzywa i pomarańczę do misy. Z pozostałości pomarańczy wyciśnij sok do miseczki, dodaj musztardę, ocet i olej. Dokładnie wymieszaj. Polej dresingiem sałatkę, wymieszaj składniki.

Krok 3

Osusz mięso ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Przekrój wzdłuż na cienkie kotlety. Rozbij delikatne tłuczkiem, posól i popieprz.

Krok 4

Wsyp orzechy do miksera, zmiksuj – nie miksuj orzechów na proszek, zostaw większe kawałki. Dodaj parmezan, wymieszaj.

Krok 5

Przygotuj trzy miseczki o szerokich dnach. Do jednej wbij jajo, dodaj mleko i dokładnie rozmieszaj. Do drugiej wsyp mąkę, do trzeciej orzechu. Najpierw obtocz kawałki mięsa w mące. Potem partiami: najpierw w jajku, a potem w orzechach.

Krok 6

Rozgrzej na patelni olej. Wykładaj na rozgrzany tłuszcz kotlety. Smaż na średnim ogniu 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Uważaj, żeby nie przypalić panierki.

Podawaj sznycle panierowane w orzechach z sałatą i ziemniaczanym pure oraz kawałkami cytryny do skropienia kotletów.

Smacznego!