Ryba w sosie pomidorowym jest tradycyjnym daniem noworocznym w kulturze żydowskiej. A że Nowy Rok już za tydzień warto spróbować tej pysznej potrawy.

Czas: 40 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 duże

W przyszły wtorek, 1 października, zacznie się święto Rosh Hashannnah – żydowski nowy rok. Tak jest, Żydzi obchodzą początek roku jesienią, co ma związek z rozpoczynjącym się o tej porze roku okresem prac rolnych na Bliskim Wschodzie. Święto upamiętnia też pierwszych rodziców: Adama i Ewę. W krajach basenu Morza Śródziemnego dwa są okresy wegetacji roślin: wiosenny i jesienny. Starożytni Grecy i Persowie obchodzili początek roku na wiosnę, Żydzi jesienią.

Rosh Hashannah to pierwszy, uroczysty dzień święta, które trwa kilka dni. Tak jak u nas w sylwestra obciążamy stoły i lodówki ogromną ilością jedzenia. Jedną z potraw podawanych podczas noworocznych obiadów jest aharaimi – ryba w sosie pomidorowym. Danie wywodzi się z kuchni libijskiej diaspory żydowskiej. Jest łatwe do zrobienia, jak każdy sos pomidorowy, ale od klasycznej, znanej nam, chociażby z kuchni włoskiej sosów pomidorowych różni się przyprawami. Dodatek cynamonu, kuminu i kminku nadaje potrawie zupełnie nowego smaku.

W przepisie można wykorzystać dowolną rybę morską, może być mrożona. Można też dodać owoce morza: krewetki, albo kalmary (nie jest to jednak koszerny dodatek:)

Przepis pochodzi z cooking.nytimes.com

Koniecznie spróbujcie innych naszych przepisów na dania z ryby:

Zapiekanka rybna z cydrem

Krokiety rybne po hindusku

Fish pie

Grill w domu: łosoś ze szparagami w papilotach

Sprawdź też przepisy na pozostałe dni z tego tygodnia: Menu na tydzień: Zdrowe przepisy na jesień

Składniki:

  • 0,5 kg ryby (może być mrożona)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 kg pomidorów
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 mała żółta cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonej ostrej papryczki
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • Siekana pietruszka, kolendra
  • Cytryna
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do niego umytą paprykę. Piecz pół godziny. Wyjmij z piekarnika, włóż do szczelnie zamykanego pojemnika, lub woreczka foliowego i zamknij. Kiedy papryka przestygnie, zdejmij z niej skórkę i pokrój w paski.

Krok 2
W międzyczasie, umyj pomidory, na każdym zrób nożem znaczek krzyża, wstaw do garnka zalej wodą, tak żeby je przykryła, nastaw na kuchenkę, gotuj do momentu aż skórka zacznie schodzić z pomidorów. Odcedź je, przelej zimną wodą, zdejmij skórkę. Włóż pomidory do miksera, lub zmiksuj je na pure ręcznym robotem.

Krok 3
Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oliwy, wysyp na nią cebulę i drobno posiekane ząbki czosnku, przesmaż przez 2-3 minuty. Wlej pomidorową pulpę do rondla, dodaj kumin, kminek, cynamon, chilli i cukier. Wymieszaj całość. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw na kuchnkę i gotuj na wolnym ogniu 30 minut, aż połowa sosu odparuje. Włóż do sosu rybę pokrojoną a na kawałki, przykryj i duś 5-8 minut. Posyp zieleniną, skrop sokiem z cytryny. Na wierzchu połóż paski pieczonej papryki. Podawaj.
Smacznego!