Smażony ryż z mielonym indykiem, groszkiem, szpinakiem i jajkiem to super proste danie. Jeśli masz ugotowany ryż, to obiad zrobisz w 15 minut.
Czas: 35 minut jeśli nie masz ugotowanego ryżu i 15 minut jeśli go masz
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 duże
Co zrobić z mielonego mięsa? Pulpety, burgery, kotlety – to jasne. Ale możliwości jest znacznie więcej. Najlepszy przykład to smażony ryż z mielonym indykiem, danie bardzo łatwe i bardzo smaczne. Tajemnica smakowitości tkwi w prostym sosie, którym pod koniec smażenia trzeba zalać smażące się składniki.
Ale po kolei. Jak zrobić smażony ryż z mielonym indykiem? Najlepiej zacząć rano, albo wieczorem:) Tak jest. Chodzi o wcześniejsze przygotowanie ryżu. Jeśli masz gotowy ryż cała robota z obiadem zajmie ci 15 minut maks. Najlepiej ugotuj więcej ryżu i część porcji włóż do zamrażarki. Będą na kiedy i indziej jak znalazł.
Smażony ryż z mielonym indykiem robi się sam: smażysz cebulkę, imbir i czosnek dodajesz mięso, potem groszek, szpinak i ryż. Mieszasz, zalewasz całość sosem i gotowe. Na wierzch kładziesz usmażone jajko i podajesz.
Przepis na smażony ryż z mielonym indykiem znaleźliśmy na blogu Thewoksoflife.com
Polecamy też przepis na super chrupiący, smażony ryż
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa (indyk, kurczak, wieprzowina)
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka groszku (może być mrożony)
- 2 duże garści szpinaku
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego lub drobno posiekanego imbiru
- Pęczek szczypioru
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
Sos
- ½ szklanki bulionu lub wody
- 3 łyki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Przepłucz ryż, wsyp do garnka, zalej 1½ szklanką wody, przykryj garnek, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, gotuj 20 minut. Odkryj, przemieszaj.
Krok 2
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Rozgrzej na szerokiej patelni 2 łyżki oleju, wsyp na niego cebulę. Smaż na dość ostrym ogniu 3 minuty, dodaj imbir i czosnek, smaż minutę. Wyłóż na patelnię mięso, smaż rozdrabniając mielonkę szpatułką.
Kiedy mięso będzie brązowe, wsyp na patelnię groszek i dodaj szpinak. Wymieszaj całość. Kiedy szpinak zmięknie, dodaj ryż. Wymieszaj całość, smaż chwilę. Dodaj posiekany szczypior. Wymieszaj.
Krok 3
Wymieszaj w miseczce składniki sosu. Zalej sosem mięso i warzywa. Wymieszaj, żeby sos połączył się z pozostałymi składnikami.
Krok 4
Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Gdy będzie gorący, wbij na niego jajka. Smaż 2-3 minuty aż białko się zetnie, ale żółtko będzie półpłynne.
Przełóż ryż do głębokich misek. Na wierzch wykładaj jajka.
Smacznego!