Klasyczne danie syczuańskie: mrówki wspinające się na drzewo:) Makaron ryżowy z mielonym indykiem to naprawdę super proste i pyszne.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Mayishangshu tłumaczone jest jako „mrówki wspinające się na drzewo”, „mrówki skradające się na drzewo”, a to ze względu na skojarzenie jakie Chińczykom przywodził na myśl obraz tego dania, na który składa się makaron ryżowy otoczony drobinkami mielonego mięsa. Standardowo używa się wieprzowiny. My proponujmy makaron ryżowy z mielonym indykiem.
Jak je zwał tak, zwał, mniejsze o skojarzenia. Ważne jest to, że makaron ryżowym z mielonym indykiem uduszony na w bardzo łatwym sosie, jest daniem niesłychanie prostym i szybkim do zrobienia. Może być gotowe w piętnaście minut od rozpoczęcia przygotowań.
Najpierw trzeba namoczyć makaron. Musi to być cienki makaron ryżowy vermicelli. Po namoczeniu staje się elastycznym, ale nadal twardy.
Kiedy makaron się moczy przygotowujemy mięso, obsmażane z dodatkiem imbiru i sosu ostrygowego. Później trzeba całość zalać rosołem – może to być również po prostu woda – i sosem sojowym. Najlepiej użyć sosu jasnego i ciemnego, ale jeśli masz tylko jasny to wystarczy. W tym momencie dodajesz makaron, który trzeba szybko i krótko zagotować, żeby zmiękł i wchłoną sos.
Makaron ryżowy z mielonym indykiem gotowy. Dane jest bardzo aromatyczne, łatwo można je nabierać pałeczkami.
Pomysł na makaron ryżowy z mielonym indykiem zaczerpnęliśmy z bloga Thewokofilife.com
Spróbuj nasz przepis na makaron ryżowy vermicelli z tofu, bobem i groszkiem
Składniki:
- Opakowanie makaronu vermicelli
- 250 g mielonego indyka (lub wieprzowiny, kurczaka)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka tartego imbiru
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 duże garści szpinaku
- Siekany szczypiorek
2 szklanki rosołu lub wody - Siekany szczypiorek
- Kiełki
Przygotowanie:
Krok 1
Zalej zimną wodą makaron i odstaw na 10 minut.
Krok 2
Rozgrzej w woku lub na szerokiej patelni łyżkę oleju, dodaj tarty imbir. Smaż na mocnym ogniu minutę. Dodaj sos sojowy, smaż chwilę. Dodaj mielonego indyka. Smaż do momentu aż mięso będzie lekko brązowe, wysmażone.
Krok 3
Wlej rosół lub wodę, wsyp cukier, sos ciemny i jasny, wsyp szpinak. Zagotuj. Odsącz w z wody makaron i przełóż na patelnię. Wymieszaj. Smaż 1-2 minuty, aż makaron zrobi się miękki i wchłonie sos. Posyp szczypiorkiem, kiełkami i sezamem. Makaron ryżowy z mielonym indykiem gotowy. Podawaj. Smacznego!