Smażony ryż z mielonym indykiem, groszkiem, szpinakiem i jajkiem to super proste danie. Jeśli masz ugotowany ryż, to obiad zrobisz w 15 minut.

Czas: 35 minut jeśli nie masz ugotowanego ryżu i 15 minut jeśli go masz

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 duże

smażony ryż z mielonym indykiem

Co zrobić z mielonego mięsa? Pulpety, burgery, kotlety – to jasne. Ale możliwości jest znacznie więcej. Najlepszy przykład to smażony ryż z mielonym indykiem, danie bardzo łatwe i bardzo smaczne. Tajemnica smakowitości tkwi w prostym sosie, którym pod koniec smażenia trzeba zalać smażące się składniki.

Ale po kolei. Jak zrobić smażony ryż z mielonym indykiem? Najlepiej zacząć rano, albo wieczorem:) Tak jest. Chodzi o wcześniejsze przygotowanie ryżu. Jeśli masz gotowy ryż cała robota z obiadem zajmie ci 15 minut maks. Najlepiej ugotuj więcej ryżu i część porcji włóż do zamrażarki. Będą na kiedy i indziej jak znalazł.

Smażony ryż z mielonym indykiem robi się sam: smażysz cebulkę, imbir i czosnek dodajesz mięso, potem groszek, szpinak i ryż. Mieszasz, zalewasz całość sosem i gotowe. Na wierzch kładziesz usmażone jajko i podajesz.

Przepis na smażony ryż z mielonym indykiem znaleźliśmy na blogu Thewoksoflife.com

Polecamy też przepis na super chrupiący, smażony ryż

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa (indyk, kurczak, wieprzowina)
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka groszku (może być mrożony)
  • 2 duże garści szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego lub drobno posiekanego imbiru
  • Pęczek szczypioru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju

Sos

  • ½ szklanki bulionu lub wody
  • 3 łyki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Przygotowanie:

Krok 1

Przepłucz ryż, wsyp do garnka, zalej 1½ szklanką wody, przykryj garnek, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, gotuj 20 minut. Odkryj, przemieszaj.

Krok 2

Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Rozgrzej na szerokiej patelni 2 łyżki oleju, wsyp na niego cebulę. Smaż na dość ostrym ogniu 3 minuty, dodaj imbir i czosnek, smaż minutę. Wyłóż na patelnię mięso, smaż rozdrabniając mielonkę szpatułką.

Kiedy mięso będzie brązowe, wsyp na patelnię groszek i dodaj szpinak. Wymieszaj całość. Kiedy szpinak zmięknie, dodaj ryż. Wymieszaj całość, smaż chwilę. Dodaj posiekany szczypior. Wymieszaj.

Krok 3

Wymieszaj w miseczce składniki sosu. Zalej sosem mięso i warzywa. Wymieszaj, żeby sos połączył się z pozostałymi składnikami.

Krok 4

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Gdy będzie gorący, wbij na niego jajka. Smaż 2-3 minuty aż białko się zetnie, ale żółtko będzie półpłynne.

Przełóż ryż do głębokich misek. Na wierzch wykładaj jajka.

Smacznego!