Chrupiący smażony ryż naprawdę nieźle chrupie i pysznie smakuje. Danie jest dziecinnie proste i możesz je zrobić dosłownie w kwadrans.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

chrupiący smażony ryż

Jeśli lubisz smażone sajgonki to będziesz wiedzieć o co chodzi. Chrupiący smażony ryż jest dla ciebie. Jeśli sajgonek nie znasz to nic nie szkodzi – pokochasz to danie. Więcej, nawet jeśli nie przepadasz za ryżem to w tej wersji zasmakuje ci niezawodnie!

Tu znajdziesz przepis na smażone sajgonki

a tu na świeże spring rollsy

a tu na sajgonki bez zawijania🙂

Chrupiący smażony ryż ma zupełnie inny smak niż ryż jaki znasz na co dzień. Pod wpływem wysokiej temperatury i powolnego procesu smażenia jakby zmienia strukturę – staje się szklisty, twardawy, ale przyjemny, jakby orzechowy w smaku.

Tak czy inaczej, lubisz czy nie, naprawdę musisz spróbować tej techniki przyrządzania ryżu.

Inną ciekawostką w przepisie są pikle robione na szybko. Żeby ogórek smakował prawie jak konserwowy wystarczy naprawdę kilka minut kontaktu z octem. Warzywo jest kwaśne, ale wciąż zachowuje w sobie ducha świeżości, co razem daje bardzo przyjemne wrażenie.

I kolejna ważna rzecz: dresing. Słodko-kwaśno-pikantny. Każdy składnik jest tu ważny. Jeśli nie masz sosu sriracha dodaj sos słodko-kwaśny, tabasco w małych ilościach. Trudniej zastąpić olej sezamowy, ale jeśli go nie masz, weź zwykły olej o dodaj do dresingu ziaren sezamu.

Na koniec jeszcze kwestia ryżu. Pisaliśmy o tym na blogu już kilka razy przy okazji przepisów na smażony ryż, że do tego dania najlepiej nadaje się ryż ugotowany wczoraj, bo jest dobrze wystudzony i ziarenka nie sklejają się podczas smażenia. Świeży może zamienić się w pulpę. Jeśli nie masz wczorajszego ryży, albo zamrożonego, ugotuj rano ryż przed pracą i wystudź.

Tu bardzo ważna uwaga: nigdy nie zostawiaj ryżu w temperaturze pokojowej. Zaraz po wystudzeniu włóż go do lodówki. W ryżu trzymanym poza lodówką mogą namnożyć się bakterie. Taki ryż podgrzany może spowodować bardzo poważne zatrucie pokarmowe.

Przepis na chrupiący smażony ryż wzorowaliśmy na Bonappetit.com

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 mały ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 3 łyżki octu winnego (jabłkowego, ryżowego)
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki oleju
  • Marynowane warzywa
  • Sól

Dresing

  • 1 łyżka sosu sriracha, albo innego ostrego sosu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego (jabłkowego, ryżowego)
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj ogórka i rzodkiewki. Ogórka obierz, pokrój w plastry, przełóż do miseczki. Dobrze posól. Odstaw na kilka minut. Odciśnij sok jakim podpłynęły plastry ogórka i odlej. Posiekaj w talarki rzodkiewkę i dodaj do ogórka. Zalej octem, wymieszaj.

Krok 2

Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oleju i łyżkę oleju sezamowego. Kiedy jest mocno rozgrzany wyłóż na patelnię ugotowany ryż i dobrze dociśnij do dna. Bardzo dobrze nadaje się do tego silikonowa szpatułka. Zmniejsz temperaturę pod patelnią i smaż ryż przez 7-8 minut dociskając od czasu do czasu. Po 5 minutach zacznij sprawdzać, czy ryż jest już dobrze przypieczony, brązowy. Jeśli tak, przewracaj partiami na drugą stronę, dociskając do dna.

Krok 3

W międzyczasie zrób dresing. Wlej do miseczki, albo najlepiej do małego zakręcanego słoiczka wszystkie składniki i dobrze potrząśnij aż powstanie gładka emulsja.

Krok 4

Pod koniec smażenia ryżu, wlej na małą patelnię łyżkę oleju, kiedy się rozgrzeje, wbij na niego dwa jajka, przykryj i smaż do momentu aż żółtka będą ścięte w stopniu jaki najbardziej lubisz.

W małym garnku zagotuj wodę, wsyp groszek, gotuj kilka minut. Odcedź.

Krok 5

Wykładaj ryż na talerze. Dopraw ogórek z rzodkiewką solą i ewentualnie szczyptą cukru, wymieszaj, dodaj do ryżu. Dołóż również inne konserwowe warzywa jakie masz w domu oraz groszek. Na wierzch ryżu kładź sadzone jajko. Posyp zieleniną i polej dresingiem.

Smacznego!