Sałatka z kurczakiem z kaszą jaglaną i warzywami nabiera charakteru za sprawą pysznego i super prostego dresingu.

Czas: 25 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

sałatka z kurczakiem i kaszą jaglanąSałatka z kurczakiem potrafi nie jedno mieć imię. Na pewno zdarzyło ci się zamówić w restaurację sałatkę bez wyrazu i smaku. Kurczak sam w sobie nie wiele tutaj zdziała, potrzebuje towarzystwa, dzięki któremu pokaże się z najlepszej strony. Nasza sałatka z kurczakiem z kasza jaglaną taki składnik ma, a jest nim dresing, rzecz super prosta o równocześnie niezwykle złożonym smaku. Ściągnęliśmy pomysł na sos z bloga Recipetineats.com. Głównym składnikiem nadającym całości smaku są dwie musztardy: ziarnista i zwykła, kwaśne, ostre i słodkie zarazem. W dresingu, co trzeba podkreślić, nie ma oleju, jest więc i lżejszy i zdrowszy.

Co do samej sałatki z kurczakiem z kaszą jaglaną to zawiera ona w sobie wszystko to co mieliśmy pod ręką. Pomysł wziął się generalnie stąd, że w lodówce mieliśmy upieczony filet z kurczaka i postanowiliśmy zrobić sałatkę z kurczaka z kaszą jaglaną – dodatek kaszy po to, żeby danie było sycące, gdyż podaliśmy je na obiad.

Jeśli nie masz kawałka pieczonego kurczaka możesz szybko upiec filet (według tego przepisu) lub ugotować (tu znajdziesz opis jak to zrobić). W pierwszym przypadku kurczak będzie gotowy po pół godzinie, w drugim po kwadransie.

Dobierając składniki staraj się, żeby było wśród nich coś chrupiącego, jak np. papryki. W sałatce z kurczaka świetnie sprawdzają się owoce. My dodaliśmy granat, ale bardzo dobre będą winogrona, soczysta gruszka, czy mango.

Składniki:

  • Upieczona pierś kurczaka
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 małe czerwone papryczki
  • 2 małe żółte papryczki
  • 2 garści szpinaku
  • 2 garści rukoli
  • 1 mały granat

Dresing

  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • ½ łyżeczki musztardy Dijon (sarepskiej, delikatesowej)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Krok 1

Ugotuj kaszę na sypko (według tego przepisu). Wymieszaj, przestudź.

Krok 2

Zrób dresing: do miseczki włóż musztardy, miód, sok z cytryny, czosnek, sól. Wymieszaj. Dodaj jogurt i jeszcze raz wymieszaj.

Krok 3

Umyj warzywa. Pokrój papryki w krążki. Kurczaka pokrój w plastry. Przełóż do misy kaszę jaglaną, dodaj do niej szpinak i rukolę oraz papryki. Obierz granat i wyłuskaj nasionka – przełóż do misy. Dodaj do misy kurczaka. Wymieszaj wszystkie składniki. Rozkładaj na talerze. Polej dresingiem. Podawaj.

Smacznego!