Bigos z kapusty pekińskiej zrobisz raz, dwa, trzy, bo nie wymaga długiego duszenia. Jest lekki, zdrowy i bardzo smaczny. Podobne jak klasyczny bigos, dobrze smakuje następnego dnia.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Nie za trudne

Liczba porcji: 2 duże

Ostatnio rozmawialiśmy z Agnieszką, że zjedlibyśmy dobry, polski bigos. Żeby go jednak zrobić trzeba mu poświęcić sporo czasu, poza tym nie jest to, oględnie mówiąc, danie lekko strawne. Poszliśmy więc na skróty i zrobiliśmy lekki bigos z kapusty pekińskiej, wzmocniony porcją warzyw i soczewicą. Danie bardzo sycące i znacznie zdrowsze niż tradycyjny odpowiednik.

Nasz bigos z kapusty pekińskiej można zrobić w wersji wegetariańskiej, jeśli jednak lubisz mięso polecamy nasz patent z gotowanym, szarpanym filetem z kurczaka. Najpierw trzeba go ugotować, a potem „poszarpać” widelcami na drobne kawałki. Po dodaniu do bigosu tak zrobione mięso, rozpływa się wśród pozostałych składników, dodając jednak całości charakteru.

Jeszcze jedno: duszenie soczewicy w sosie pomidorowym wymaga czasu, gdyż kwas z passaty sprawia, że warzywa w nim zanurzone twardnieją i wolniej się gotują, Jeśli chcesz mieć bigos z kapusty pekińskiej w ekspresowym tempie, ugotuj soczewicę osobno – w przypadku łamanej soczewicy (podzielonej na połówki), zajmie ci to kilka minut (tu znajdziesz poradnik jak ugotować soczewicę), a następnie dodaj do podduszonych batatów i zalej sosem pomidorowym.

I ostatnia kwestia: bigos z kapusty pekińskiej zawiera dość długa listę przypraw – niech to cię nie przeraża, a szczególnie dresing z suszonego pomidora. Możesz go sobie odpuścić, ale jeśli go zrobisz, to poczujesz różnicę.

Bigos z kapusty pekińskiej z soczewicą, batatem, cukinią i rzodkiewką

Składniki:

  • 1 mała pierś z kurczaka
  • ½ szklanki soczewicy
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 mały batat
  • 2 szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej
  • 1 mały pęczek rzodkiewki
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona cebula (lub żółta)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Przyprawy

  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (lub mniej jeśli chcesz mniej ostre danie)
  • Szczypta kuminu
  • 2 suszone pomidory z zalewy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Krok 1

Posiekaj cebulę w kostkę. Batata też pokrój w niewielką kostkę. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju, wysyp na niego cebulę, przemieszaj o dodaj batata. Smaż 5-7 minut aż cebula zmięknie. Wsyp do rondla pół szklanki soczewicy oraz drobno posiekany czosnek. Smaż 2 minuty mieszając. Zalej warzywa 2 szklankami passaty, wymieszaj dokładnie i duś na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez 25  minut, albo do czasu aż soczewica będzie miękka. Dopraw szczyptą kuminu, wsyp łyżeczkę wędzonej papryki i tymianku. Jeśli sos pomidorowy za bardzo odparuje i całość zrobi się bardzo gęsta, podlej warzywa wodą.

Krok 2

W międzyczasie zalej flet z kurczaka wodą, tyle tylko, żeby był całkowicie zanurzony. Wstaw na kuchenkę, gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Zdejmij z ognia, odcedź, przestudź a następnie przy pomocy dwóch widelców porwij na niteczki. Odstaw.

Krok 3

Umyj cukinię, marchew, rzodkiewki i kapustę. Marchew obierz. Cukinię i marchew pokrój w zapałki (użyj obieraczki do warzyw) lub półplasterki, rzodkiewki w plasterki.

Krok 4

Wrzuć do miksera dwa suszone pomidory, ząbek czosnku, wlej 2 łyżki oleju, 2 łyżki soku z cytry, pół łyżeczki miodu i zmiksuj na gładko. Jeśli nie masz miksera użyj ręcznego robota – składników tak ładnie nie rozdrobni, albo nie ma też takiej potrzeby.

Krok 5

Marchew, cukinię, rzodkiewki i kapustę oraz kurczaka dodaj do rondla z soczewicą, dobrze wymierzaj,. Podlej odrobiną wody, dodaj zmiksowane pomidory suszone, przykryj i duś przez 5 minut. Posól i popieprz do smaku.

Podawaj bigos posypany zieleniną.

Smacznego!