Nie wiesz co zrobić z ziemniaków? Masz już dość tłuczonych gruli, kartofli i pyrek? Zrób proste i mega smaczne quiche z ziemniaków. To doskonały sposób na spożytkowanie pure, jakie zostało ci w lodówce, Danie jest jednak tak dobre, że ziemniaki warto ugotować specjalnie dla tego przepisu.

Czas: 60 minut (jeśli masz ugotowane ziemniaki)
Poziom trudności: Dość łatwe
Liczba porcji: 3-4

Co zrobić z ziemniaków z wczorajszego obiadu

Quiche kojarzone jest zazwyczaj z Francją, ale korzenie ma niemieckie, dokładnie w Lotaryngii (stamtąd pochodził Fulko de Lorche, dobry Niemiec z „Krzyżaków”, przyjaciel Zbyszka z Bogdańca:). Nazwa wywodzi się od słowa kuchen, co  znaczy ciastko. To prosta zapiekanka zrobiona na kruchym cieście z nadzieniem z jajeczno-mlecznej masy. Najbardziej znana jest quiche Lorain, klasyczna francuska zapiekanka z serem gruyer i boczkiem.

My proponujemy Wam zupełnie odjechaną wersję quiche, bo na spodzie z ciasta ziemniaczanego, a właściwie z ziemniaków. To odpowiedź na często zadawane pytanie: „co zrobić z ziemniaków”. Do zrobienia quiche nadadzą się jakieś resztkowe ziemniaki z obiadu. Musi być ich jednak dość sporo: na tartę o średnicy 20 cm potrzeba około pół kilograma ziemniaków (waga przed ugotowaniem), czyli jakieś 2 szklanki puree. Na potrzeby tego przepisu warto ugotować dzień wcześniej więcej ziemniaków i odłożyć część.

Quiche możecie przechowywać w lodówce do czterech dni. Zapiekanka doskonale nadaje się do mrożenia. W zamrażalniku może spędzić miesiąc.

Przepis wzorowany na tasteofhome.com

Quiche z ziemniaków to dobry pomysł na lekki obiad do pracy. Wystarczy dodać do niej garść sałaty, skropić sokiem z cytryny i pełnowartościowy, sycący obiad gotowy.

Zachęcamy do wypróbowania innych zapiekanek ziemniaczanych:

tarta brokułowa na spodzie z tartych ziemniaków

tarta z ziemniaczanych plasterków z chipsami z jarmużu

Składniki:

Ciasto z puree

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1/3-1/2 szklanki mleka
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól
  • 1 jajko
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka mąki

Nadzienie

  • 150 g wędzonego łososia
  • 100 g szpinaku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu
  • ½ opakowania serka typu Almette
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu
  • ½ łyżeczki tymianku lub innego suszonego zioła
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Pieprz
  • Olej do nasmarowania formy do pieczenia

Przygotowanie:

Krok 1
Zrób puree. Ziemniaki umyj, nie obieraj, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (około 15-18 minut). Odcedź i przestudź. Obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę do ziemniaków, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, albo bardzo dokładnie utłucz. Przełóż je do garnka. Wlej do ziemniaków mleko – najpierw kilka łyżek, dodaj 2 łyżki masła, szczyptę gałki muszkatołowej, wstaw na kuchenkę i delikatnie podgrzewaj, tak żeby rozpuścić masło. Cały czas mieszaj ziemniaki widelcem, żeby zrobiły się gładkie i kremowe. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj więcej mleka. Dopraw do smaku solą. Odstaw.

Krok 2
Wbij do puree jedno jajko (ziemniaki nie mogą być gorące), dodaj łyżkę mąki i łyżkę suszonego oregano. Wymieszaj całość. Nasmaruj formę do pieczenia olejem. Wyłóż do niej masę ziemniaczaną i rozprowadź po naczyniu łyżką. Staraj się tak uformować ziemniaki jak klasyczne ciasto na tartę, czyli tak żeby spód był cienki, a brzegi podniesione w górę. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Wstaw ziemniaczany spód do piekarnika i zapiekaj przez 30 minut aż ciasto zrobi się lekko brązowe. Wyjmij ciasto i odstaw na czas przygotowywania nadzienia.
Podczas pieczenia środek ciasto mocno się nadmie. Kiedy wyjmiesz foremkę z piekarnika, dociśnij lekko ciasto, tak żeby opadło.

Krok 3
Umyj szpinak. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią szpinak i smaż na dość dużym ogniu, aż szpinak zwiotczeje i zmięknie. Przełóż go durszlak o odciśnij z wody.

Krok 4
Wbij do miski 3 jajka, dodaj do nich pół szklanki jogurtu, kilka łyżek kremowego serka, pół łyżeczki tymianku i dużą szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj całość, aż wszystkie składniki połączą się.

Krok 5
Ułóż na spodzie quiche plastry wędzonego łososia. Na nich połóż szpinak. Zalej całość masą jajeczno-serową. Posyp po wierzchu tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez 25 minut.
Podawaj na ciepło lub na zimno.
Smacznego!