Przepis na szybkie i sycące śniadanie. Pieczony naleśnik przygotujesz w kilkanaście minut. To co zostanie ze śniadania możesz zamrozić, a potem odgrzać. Jeśli zostanie:)
Czas: Przygotowanie i pieczenie 17 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 4 duże
Pieczony naleśnik jest daniem nadzwyczaj łatwym do przygotowania i bardzo szybkim do zrobienia. Jeśli wstaniesz rano i nie będziesz mieć pomysłu co zrobić na śniadanie pieczony naleśnik przychodzi z pomocą. Przepis jest prosty: mąka, proszek do pieczenia i soda, wymieszane z mokrymi składnikami, czyli mlekiem i jajkami.
Pieczony naleśnik zalecamy zrobić z mąki pełnoziarnistej, ale możesz użyć uniwersalnej, albo każdej innej. My robiliśmy już naleśniki tylko z mąki gryczanej, albo mieszanek: mąka pełnoziarnista i jaglana.
Do ciasta dodajemy banana, którego nie ma w oryginalnym przepisie (znajdziesz go tutaj). Robiliśmy już pieczony naleśnik z bananem i pieczonym ziemniakiem. Naleśnik jest tylko lekko słodki, jeśli lubisz słodkie rzeczy dodaj więcej miodu lub polej gotowy naleśnik miodem.
Jeśli chodzi o dodatki to możesz na wierzch położyć dowolne warzywa (również mrożone), albo kawałki czekolady, lub owoce suszone.
Pieczony naleśnik dobrze się przechowuje i mrozi. Zapakuj porcje do woreczków strunowych i trzymaj w zamrażalniku maksymalnie przez miesiąc. Rozmrozić możesz je w mikrofali lub w piekarniku.
Wypróbuj nasz przepis na inny naleśnik z piekarnika – Dutch baby.
Pieczony naleśnik z borówkami
Składniki:
- 1,5 szklanki maki pełnoziarnistej (210 ml lub 210 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki soli
- 1,5 szklanki mleka (220 ml)
- 2 małe jajka
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- 1 banan
- Garść borówek
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 230 stopni. Wysmaruj formę do pieczenia masłem lub olejem. Wstaw do piekarnika.
Wsyp do misy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj.
Krok 2
Wbij do misy jajka, wlej mleko i dodaj banana oraz olej. Zmiksuj całość ręcznym robotem.
Krok 3
Wsypo suche składniki do mokrych. Wymieszaj energicznie rózgą. Odstaw na 5 minut.
Krok 4
Wyjmuj formę do pieczenia z piekarnika. Wlej do niej ciasto. Wyłóż na wierzch owoce. Wstaw do piekarnika na 10 minut.
Wyjmij naleśnika z piekarnika. Przestudź, pokrój i podawaj.
Smacznego!