Przepis na szybkie i sycące śniadanie. Pieczony naleśnik przygotujesz w kilkanaście minut. To co zostanie ze śniadania możesz zamrozić, a potem odgrzać. Jeśli zostanie:)

Czas: Przygotowanie i pieczenie 17 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 4 duże

Pieczony naleśnik jest daniem nadzwyczaj łatwym do przygotowania i bardzo szybkim do zrobienia. Jeśli wstaniesz rano i nie będziesz mieć pomysłu co zrobić na śniadanie pieczony naleśnik przychodzi z pomocą. Przepis jest prosty: mąka, proszek do pieczenia i soda, wymieszane z mokrymi składnikami, czyli mlekiem i jajkami.

Pieczony naleśnik zalecamy zrobić z mąki pełnoziarnistej, ale możesz użyć uniwersalnej, albo każdej innej. My robiliśmy już naleśniki tylko z mąki gryczanej, albo mieszanek: mąka pełnoziarnista i jaglana.

Do ciasta dodajemy banana, którego nie ma w oryginalnym przepisie (znajdziesz go tutaj). Robiliśmy już pieczony naleśnik z bananem i pieczonym ziemniakiem. Naleśnik jest tylko lekko słodki, jeśli lubisz słodkie rzeczy dodaj więcej miodu lub polej gotowy naleśnik miodem.

Jeśli chodzi o dodatki to możesz na wierzch położyć dowolne warzywa (również mrożone), albo kawałki czekolady, lub owoce suszone.

Pieczony naleśnik dobrze się przechowuje i mrozi. Zapakuj porcje do woreczków strunowych i trzymaj w zamrażalniku maksymalnie przez miesiąc. Rozmrozić możesz je w mikrofali lub w piekarniku.

Wypróbuj nasz przepis na inny naleśnik z piekarnika – Dutch baby.

Pieczony naleśnik z borówkami

Składniki:

  • 1,5 szklanki maki pełnoziarnistej (210 ml lub 210 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki mleka (220 ml)
  • 2 małe jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 banan
  • Garść borówek

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 230 stopni. Wysmaruj formę do pieczenia masłem lub olejem. Wstaw do piekarnika.

Wsyp do misy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj.

Krok 2

Wbij do misy jajka, wlej mleko i dodaj banana oraz olej. Zmiksuj całość ręcznym robotem.

Krok 3

Wsypo suche składniki do mokrych. Wymieszaj energicznie rózgą. Odstaw na 5 minut.

Krok 4

Wyjmuj formę do pieczenia z piekarnika. Wlej do niej ciasto. Wyłóż na wierzch owoce. Wstaw do piekarnika na 10 minut.

Wyjmij naleśnika z piekarnika. Przestudź, pokrój i podawaj.

Smacznego!

pieczony naleśnik