Świeże sajgonki z tofu są  chrupiące, pełne warzyw i niecodziennych smaków, a to za sprawą dodatku sosu  masła orzechowego.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Średnie

Liczba porcji: 2 duże

świeże sajgonki z tofu

Po polsku i smażone i świeże sajgonki nazywają się tak samo – sajgonki:) Lepsza jest angielska nazwa zawijasów z papieru ryżowego, będąca tłumaczeniem bliskim oryginałowi – spring rolls, czyli wiosenne roladki. Jest to przepyszne danie, które może występować jako przekąską, albo pełnoprawny obiad. Zależy jakiego papieru ryżowego użyjesz. Z mniejszych arkusików zrobisz filigranowe świeże sajgonki. Z dużego zwiniesz świeże sajgonki wielkości krokieta.

Wege sajgonki z tofu

W ryżowy papier możesz zawinąć wszystko co tam chcesz, każde świeże, sezonowe warzywo się sprawdzi: sałata, marchew, rzodkiewki, kalarepka, seler naciowy, usmażone tofu, krewetki i dowolne mięso. Ważne, żeby dodać odrobinę ugotowanego drobnego makaronu (nam bardzo posmakowała wege wersja – świeże sajgonki z tofu).

W przypadku świeżych sajgonek robionych z dużych płatów papieru ryżowego możesz do nich napakować naprawdę sporo składników.

Teraz kluczowa sprawa: jak zawinąć świeże sajgonki, czyli jak sztywny, łamliwy papier ryżowy zmienić w delikatny jak mgiełka, przezroczysty pakunek. W instrukcji na opakowaniu papieru ryżowego, który kupiliśmy jest wskazówka, żeby moczyć go 2 sekundy w ciepłej wodzie. Naszym zdaniem to zdecydowanie za krótko. Trzymaliśmy płaty po kilka: 5-8 sekund, żeby nabrał odpowiedniej elastyczności.

Z papierem do świeżych sajgonek jest ten problem, że moczony za krótko jest sztywnawy i twardawy. Przetrzymany w wodzie zbyt długo rozpada się w rękach. Nasza rada jest taka, żeby na początku, zanim nabierzesz wprawy, moczyć papier do momentu aż zrobi się na tyle elastyczny, żeby można w niego było zawinąć świeże sajgonki. Nawet niech będzie lekko sztywny – byle nie był łamliwy. Potem namaczaj papier dłużej, żeby przekonać się gdzie jest ten moment, kiedy arkusz zaczyna się rozpuszczać.

Świeże sajgonki zawijaj jak krokiety: najpierw z brzegu od twojej strony, a potem zawiń boki do środka, a następnie zroluj.

Sos z domowego masła orzechowego

Do świeżych sajgonek z tofu gorąco polecamy sos z masła orzechowego. Jeśli nie masz go w lodówce, po prostu je zrób. Przepis jest mega prosty: wystarczy pół szklanki orzechów – my robiliśmy masło z migdałów. Kup od razu orzechy prażone, wtedy nie będziesz musieć podpiekać je w piekarniku. Przesyp do miksera i miksuj (mikser musi być dość mocny, minimum 900W). Najpierw z orzechów zrobi się proszek, potem zacznie się on zbijać w grudki, a na końcu zmieni się w krem. Dopraw go miodem oraz solą (jeśli kupisz orzechy prażone z pewnością były już solone więc nie dodawaj soli do masła). Gotowe.

Spróbuj naszych przepisów na sajgonki: smażone, świeże z krewetkami, bez zawijania

Składniki:

  • 10-12 arkuszy papieru ryżowego
  • Opakowanie tofu
  • 2 duże marchewki
  • Pęczek rzodkiewek
  • Duża garść szpinaku lub główka sałaty
  • 1 szklanka kiełków
  • 1/2 opakowania drobnego makaronu ryżowego vermicelli
  • Sos sojowy do podania

Sos

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki wody

Przygotowanie:

Krok 1

Ugotuj makaron ryżowy. Odcedź, przelej zimną wodą.

Krok 2

Pokrój tofu w poprzek w plastry, a potem wzdłuż (powstanie coś na kształt frytek). Zamarynuj i usmaż zgodnie z tym przepisem

Krok 3

Umyj warzywa. Obierz marchew i pokrój w cienkie zapałki. Tak samo pokrój rzodkiewki.

Krok 4

Wymieszaj składniki sosu. Jeśli jest zbyt gęstym rozrzedź wodą. Powinien mieć płynną konsystencję

Krok 5

Do szerokiej misy, albo patelni wlej ciepłą wodę. Na kuchennym blacie rozłóż lniany lub bawełniany ręcznik kuchenny. Włóż arkusz papieru ryżowego do wody. Przytrzymaj pod wodą 5-8 sekund. Wyjmij z wody, przełóż na ręcznik, rozprostuj. Na brzegu papieru, który jest najbliżej ciebie połóż szpinak, marchew, rzodkiewkę, tofu, kiełki i makaron – składniki układaj jeden na drugim. Polej sosem z masła orzechowego. Następnie zawiń jak krokieta. Odłóż na talerz.

Zawiń w ten sposób pozostałe arkusze papieru ryżowego. Świeże sajgonki z tofu gotowe!

Wlej do miseczek sos sojowy. Podawaj razem z sajgonkami. Smacznego!