Super prosty i sprawdzony przepis na pieczone nogi z kaczki i gęsi. Wychodzą idealnie: są mięciutkie, a skórka jest cudownie chrupiąca.
Czas: 105-125 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Przepisów na pieczoną kaczkę, albo pieczoną gęś znajdziesz w sieci mnóstwo, również na Niedzielnym Kucharzu (Jak dobrze upiec kaczkę, glazurowana kaczka pieczona z pomarańczami, pieczona gęś faszerowana kasza i grzybami). Ale znaleźć dobry przepis na pieczone nogi nie jest tak łatwo. Nam się udało po dłuższych poszukiwaniach. Super prosty przepis na pieczone nogi z kaczki znaleźliśmy w serwisie Simplyrecipes.com. Próbowaliśmy go wielokrotnie i jest genialnie prosty, a nóżki są pyszne. Ostatnio według tego przepisu zrobiliśmy nogi gęsie – wyszły rewelacyjnie. Trzeba je tylko odrobinę dłużej trzymać w piekarniku, bo nogi gęsie są większe od kaczych.
Przepis na pieczone nogi z kaczki i gęś jest mega prosty: wstawiasz mięso do piekarnika i idziesz na spacer, sprzątasz mieszkanie, oglądasz seriale (niepotrzebne skreślić). Metod polega na dość długim pieczeniu w niskiej temperaturze. Z mięsa wytapia się wtedy tłuszcz, w którym nóżki ładnie się duszą. Metoda przypomina nieco technikę pieczenia elementów kaczki i gęsi – confit: obsmażone mięso zalewamy roztopionym smalcem kaczym lub gęsim i duszenie w tłuszczu. Mięso po takim zabiegu jest delikatne i mięciutkie. W przypadku pieczonych nóżek mięso jest mięciutkie, a skórka niebywale chrupiąca.
Składniki:
- Nogi gęsi lub kaczki
- Sól
Przygotowanie:
Krok 1
Nogi osusz dokładnie ręcznikiem. Przy pomocy wykałaczki nakłuj skórę na nogach – rób to tak, żeby przedziurawić tylko skórę, nie naruszaj mięsa. Nakłuwaj gęsto, co kilka milimetrów. To zabieg czasochłonny, ale bardzo ważny.
Krok 2
Bardzo dokładnie i solidnie posól nogi. Nie żałuj soli! Następnie przełóż nogi do naczynia do zapiekania i ułóż dość ciasno – nogi nie powinny być luźno rozłożone na blaszce. Chodzi o to, żeby piekły się w wytapianym tłuszczu – im są ciaśniej ułożone, tym głębiej będą zanurzone w tłuszczu. Odstaw nogi na blat kuchenny na 20 minut, najlepiej na godzinę. Nie wkładaj ich do lodówki.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 140 stopni. Włóż naczynie z nogami do piekarnika. Czas pieczenia:
- Nogi kaczki: 90 minut w temperaturze 140 stopni. Po tym czasie podnieś temperaturę do 190 stopni i zapiekaj, żeby skórka była zrumieniona i chrupiąca – około 15 minut.
- Nogi gęsi: 110 minut w temperaturze 140 stopni. Po tym czasie podnieś temperaturę do 190 stopni i zapiekaj, żeby skórka była zrumieniona i chrupiąca – około 15 minut.
Po podwyższeniu temperatury do 190 stopni miej oko na nóżki, żeby się za nadto nie przypaliły.
Krok 4
Wyjmij upieczone nogi z piekarnika, wyciągnij z naczynia (tłuszcz zlej do słoika – smalec z gęsi i kaczki jest idealny do smażenia), odłóż na deskę lub talerz i przykryj folią aluminiową. Odstaw na kilka minut.
Podawaj nogi ze smażoną kapustą, pieczonym jabłkiem i kluseczkami śląskimi.
Smacznego!