Bardzo aromatyczna pieczona kaczka z pomarańczami, której smaku nadaje pasta ze skórki pomarańczy, imbiru i czosnku, jaką jest natarty oraz pomarańczowa glazura.
Czas: 3 godziny
Poziom trudności: Średni
Liczba porcji: 2 bardzo duże
Glazurowana kaczka z pomarańczami to absolutny rarytas. Pieczyste pachnie pomarańczami oraz przyprawami, a skórka cudownie chrupiąca. Tu uwaga: jeśli nie przepadasz za orientalnymi smakami nie dodawaj do glazury anyżu. Jeśli takie klimaty są ci jednak bliskie to przed pieczeniem natrzyj kaczkę łyżką przyprawy 5 smaków. Tak jest w oryginalnym przepisie. My z niej zrezygnowaliśmy, bo, naszym zdaniem, kaczka z pomarańczami była zanadto aromatyczna.
I jeszcze jedna uwaga: kaczka z pomarańczami posmarowana glazurą może mieć tendencję do szybkiego przypalania się. Gdyby tak się stało, osłoń najszybciej przypalającą się część kaczki folią aluminiową.
Jeśli lubisz pieczony drób polecamy przepis na kaczkę z jabłkami, który jest absolutnym hitem naszego bloga.
Składniki:
- Kaczka o wadze 2,1-2,5 kg
- 3 łyżki soli
- 2 łyżki pieprzu
- 1 duża pomarańcza pokrojona na 6 części
- Otarta skórka z jednej dużej pomarańczy
- 1 łyżka tartego imbiru
- łyżka tartego czosnku
Glazura
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3-centymetrowy kawałek imbiru pokrojony w cienkie plastry
- 1 gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Krok 1
Kaczkę wyciągnij z lodówki na godzinę przed pieczeniem, żeby się ogrzała. Osusz ręcznikiem, natrzyj solą i pieprzem z zewnątrz i od środka.
Krok 2
Utrzyj w moździerzu lub miseczce skórkę z pomarańczy z tartym imbirem i czosnkiem. Natrzyj pastą kaczkę od środka. Włóż do kaczki kawałki pomarańczy i zamknij otwór wykałaczkami, albo zaszyj.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw kaczkę piersiami do góry. Piecz przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne pół godziny.
Krok 4
W międzyczasie przygotuj glazurę. Wlej do rondelka szklankę soku pomarańczowego, wsyp łyżkę cukru, wlej łyżkę miodu i dwie łyżki sosu sojowego, dodaj pokrojony imbir oraz anyż (jeśli używasz), wstaw na kuchenkę, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Powinien powstać dość gęsty syrop.
Krok 5
Po godzinie pieczenia kaczki piersiami do góry, odlej tłuszcz jaki uzbiera się w brytfannie. Przewróć kaczkę na bok i piecz przez 30 minut. Potem przewróć piersiami do dołu i piecz kolejne 30 minut. Następnie przewróć i drugi bok i znowu piecz przez 30 minut. Następnie odwróć ponownie piersiami do góry.
Przy pomocy pędzla rozprowadź glazurę po piersiach, bokach i nogach kaczki. Wstaw do piekarnika. Smaruj bejcą co 10 minut. Gdyby kaczka zaczęła się przypalać, przykryj ją srebrną folią.
Krok 6
Gdy kaczka z pomarańczami jest gotowa, wyjmij z piekarnika, przykryj i odstaw na pół godziny. Po tym czasie możesz pokroić kaczkę.
Jeśli zostało ci trochę glazury, rozrzedź ją wodą i podawaj jako sos do kaczki.
Smacznego!