Jak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziesz mieć święto w domu (zajrzyj do naszego) niezależnie od pory roku.

Czas: 3 godziny w tym 2,5 godziny pieczenia
Poziom trudności: Łatwe

Składniki:

  • Kaczka o wadze do 2 kg, najlepiej gatunku Barbarie
  • 4 średniej wielkości jabłka (najlepsze są złote renety, szare renety lub antonówki), plus 2 dodatkowe, pieczone osobno, do podania obok kaczki
  • 2-3 łyżki soli
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżki pieprzu

Jak dobrze upiec kaczkę? To wcale nie jest trudne

Jak dobrze upiec kaczkę, żeby wyglądała jak na zdjęciu powyżej i smakowała jeszcze lepiej? Sekret tkwi przede wszystkim w odpowiednim czasie pieczenia (dobranym do wagi ptaka) i dobrze ustawionej temperaturze. Pamiętaj też, że przed pieczeniem kaczkę trzeba odpowiednio wcześnie wyciągnąć z lodówki – żeby się ogrzała do temperatury pokojowej. Za to z pieca nie wolno wyciągnąć jej za wcześnie.

Nasz sprawdzony przepis na kurczaka nadziewanego wątróbką – hit na blogu.

JAK DOBRZE UPIEC KACZKĘ – WSKAZÓWKI OD NIEDZIELNEGO KUCHARZA

  • Nadziewamy kaczkę jabłkami,  żeby podczas pieczenia soki, wilgoć z owoców i cały ich aromat nasycały mięso
  • Przyprawioną i nafaszerowaną kaczkę odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę
  • Na 40 minut przed włożeniem do piekarnika, wyciągamy kaczkę z lodówki,  żeby ogrzała się do pokojowej temperatury
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem, po pół godziny temperaturę będziemy zmniejszać
  • Czas pieczenia tuszki o wadze 2 kg wynosi około 2,5 godzin
  • W trakcie pieczenia obracamy kaczkę i odlewamy tłuszcz

No to do dzieła!

Przygotowanie:

Krok 1 

Osusz dokładnie kaczkę ręcznikiem papierowym. Usuń ze środka tłuszcz, jeśli tam został. Dokładnie natrzyj kaczkę solą z zewnątrz i od środka. Potem popieprz i posyp tuszkę majerankiem i natrzyj kaczkę.

Krok 2

Umyj jabłka, osusz, pokrój w ósemki. Posyp majerankiem i nadziej nimi kaczk, upychając, żeby zmieścić wszystkie jabłka. Zepnij otwór wykałaczkami i zasznuruj sznurkiem. To prosta robota: wbijasz wykałaczki w otwór, tworząc jakby szczebelki drabiny. Potem nicią bawełnianą (może być też zwykła, ale podwójnie złożona), przeplatasz wykałaczki tak, żeby zasznurować otwór. Możesz też po prostu ciasno związać nogi kaczki, tak żeby jabłka nie wypadły ze środka.
Odstawiamy kaczkę na co najmniej godzinę do lodówki. Nie przykrywaj jej, wtedy skórka podczas pieczenia zrobi się chrupiąca.

Przygotowania do pieczenia kaczki na obiad najlepiej wykonać na kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia, żeby kaczka ładnie skruszała i nabrała zapachu przypraw i jabłek.

Krok 3

Na 40 minut przed włożeniem kaczki do piekarnika, wyciągnij ją z lodówki, żeby ociepliła się do pokojowej temperatury.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem (220 bez termobiegu). Wstaw kaczkę na środkową półkę. Czas pieczenia tuszki o wadze 2 kg wynosi około 2,5 godzin.

Kaczkę piecz w następujący sposób: pół godziny piersiami do góry. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni (200 stopni bez termoobiegu). Przewróć kaczkę na bok i wstaw do piekarnika. Kaczka zachowuje się mało stabilnie w tej pozycji, może się przewracać, dlatego podeprzyj ją np. metalową łyżką. My podstawiamy z boku szyjkę od kaczki (zazwyczaj jest pakowana razem z kaczką), która utrzymuje tuszkę we właściwej pozycji:)

Obróconą na bok kaczkę wstaw do piekarnika na 15-20 minut, aż się ładnie podpiecze (lepiej piec 20 minut). Wyjmij z piekarnika, przewróć na piersi i zlej ostrożnie tłuszcz, jaki uzbierał się w brytfance. Wstaw kaczkę plecami do góry na kolejny kwadrans-20 minut.

Potem znowu przewróć na bok (na ten, który jeszcze nie był opiekany) i włóż do piekarnika na 15-20 minut.

Po tym czasie ułóż kaczkę piersiami do góry i piecz przez około godzinę, choć 45 minut w zupełności wystarczy. My lubimy mocno wypieczone, mięciutkie mięso i trzymamy kaczkę w pierniku godzinę.

Krok 4

Jeśli kaczka za bardzo się przypiecze podczas ostatniej fazu pieczenia przykryj naczynie lub odetnij kawałek papieru do pieczenia wielkości mniej więcej foremki w jakiej piecze się kaczka, zmocz go pod bieżącą wodą, zwiń w kulkę i odciśnij z wody. Nałóż wilgotny papier na kaczkę. Pod wpływem temperatury papier stwardnieje i zabezpieczy kaczkę przed zbyt wysoką temperaturą.

Krok 5

Na 15 minut przed końcem pieczenia włóż do piekarnika umyte i osuszone jabłka, które podasz później do obiadu. Przed włożeniem ich do pieca można wyciąć z nich gniazda nasienne, żeby po upieczeniu w ich miejsce włożyć odrobinę dżemu żurawinowego.

Po wyciągnięciu kaczki z pieca szczelnie przykryj ją folią aluminiową i odstaw na 15-20 minut. Chodzi o to, żeby pieczyste nieco ostygło, a soki równomiernie rozłożyły się w mięsie.

Okryj kaczkę i podziel na porcje.

JAK PIEC KACZKĘ – PODSUMOWANIE

  • Około 2:15 – 2:30 godz. pieczenia 
  • Pół godziny w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu 220 stopni).
  • Potem przykręć temperaturę do 180 stopni (200 stopni bez termoobiegu) i obracaj kaczkę na boki co 15-20 minut. 
  • Potem piecz kaczkę 15-20 minut na brzuchu. 
  • Na koniec wstaw ją piersiami do góry i piecz przez godzinę.

Dzięki tej procedurze uzyskasz pyszną, mocno brązową kaczkę, z chrupiącą skórką i mięciutkim, soczystym mięsem, pachnącym jabłkami.  Jeśli masz brytfankę z kratką, nie musicie przejmować się zlewaniem tłuszczu.

Smacznego!

Kurczak faszerowany chlebem

Glazurowana pieczona kaczka z pomarańczami

Nie zjesz całej kaczki? Z resztek zrób pyszną sałatkę na lunch do pracy.