Pieczona kapusta z grzybami jest aromatyczna, mięciutka, słodka, ale równocześnie kwaskowata za sprawą musztardowo-kaparowego dresingu.

Czas: 40 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2 duże

pieczona kapusta z grzybami

Pieczona kapusta z grzybami to może być ciekawa alternatywa dla wigilijnej kapusty – choć jest to wersja dla mocno nieortodoksyjnych ludzi. Z całą pewnością w takiej, pieczonej postaci, kapusta jest znacznie zdrowsza niż duszona przez 3 dni – jak każe tradycja. No i znacznie pożyteczniejsze dla konsumenta są pieczone boczniaki niż najbardziej aromatyczne, suszone borowiki.

Pieczona kapusta z grzybami to przepis dziecinnie prosty, do poskładania ze składników jakie masz pod ręką. My do kapusty dodaliśmy ziemniaki, ale można wkroić do niej marchew, albo rzepę.

Tu uwaga: jednym z kluczowych składników dania jest sos, w którym warzywa się pieką. Dobrze, żeby był mocno kwaskowy, ponieważ upieczona kapusta jest bardzo słodka. Dzięki niemu pieczona kapusta z grzybami zachowuje doskonałą równowagę smaków słodkich i kwaśnych.

Spróbuj innych naszych przepisów z pieczoną kapustą, np. pieczone steki z kapusty

Składniki:

  • Ćwiartka małej główki kapusty czerwonej
  • Ćwiartka małej główki kapusty białej
  • 250 g boczniaków
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • Sól

Sos

  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka kaparów drobno posiekanych
  • Skórka otarta z cytryny
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki siekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 220 stopni.

Umyj kapusty i ziemniaki, osusz. Kapusty pokrój w plastry, ziemniaki na połówki. Rozłóż na tacce do pieczenia. Polej łyżką oleju, posól. Wymieszaj. Wstaw do piekarnika.

Krok 2

Przygotuj sos: wymieszaj w miseczce wszystkie składniki. Boczniaki polej łyżką oleju. Wymieszaj.

Po 20 minutach wyciągnij kapusty z piekarnika. Polej sosem, wymieszaj. Na wierzchu rozłóż boczniaki. Wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Obserwuj warzywa, żeby się nie przypaliły.

Wyjmij z piekarnika. Podawaj.

Smacznego!