Pieczona kapusta z grzybami jest aromatyczna, mięciutka, słodka, ale równocześnie kwaskowata za sprawą musztardowo-kaparowego dresingu.
Czas: 40 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2 duże
Pieczona kapusta z grzybami to może być ciekawa alternatywa dla wigilijnej kapusty – choć jest to wersja dla mocno nieortodoksyjnych ludzi. Z całą pewnością w takiej, pieczonej postaci, kapusta jest znacznie zdrowsza niż duszona przez 3 dni – jak każe tradycja. No i znacznie pożyteczniejsze dla konsumenta są pieczone boczniaki niż najbardziej aromatyczne, suszone borowiki.
Pieczona kapusta z grzybami to przepis dziecinnie prosty, do poskładania ze składników jakie masz pod ręką. My do kapusty dodaliśmy ziemniaki, ale można wkroić do niej marchew, albo rzepę.
Tu uwaga: jednym z kluczowych składników dania jest sos, w którym warzywa się pieką. Dobrze, żeby był mocno kwaskowy, ponieważ upieczona kapusta jest bardzo słodka. Dzięki niemu pieczona kapusta z grzybami zachowuje doskonałą równowagę smaków słodkich i kwaśnych.
Spróbuj innych naszych przepisów z pieczoną kapustą, np. pieczone steki z kapusty
Składniki:
- Ćwiartka małej główki kapusty czerwonej
- Ćwiartka małej główki kapusty białej
- 250 g boczniaków
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- Sól
Sos
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka kaparów drobno posiekanych
- Skórka otarta z cytryny
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki
- 3 łyżki siekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 220 stopni.
Umyj kapusty i ziemniaki, osusz. Kapusty pokrój w plastry, ziemniaki na połówki. Rozłóż na tacce do pieczenia. Polej łyżką oleju, posól. Wymieszaj. Wstaw do piekarnika.
Krok 2
Przygotuj sos: wymieszaj w miseczce wszystkie składniki. Boczniaki polej łyżką oleju. Wymieszaj.
Po 20 minutach wyciągnij kapusty z piekarnika. Polej sosem, wymieszaj. Na wierzchu rozłóż boczniaki. Wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Obserwuj warzywa, żeby się nie przypaliły.
Wyjmij z piekarnika. Podawaj.
Smacznego!