Orzechowa tarta bez pieczenia! Pyszne śniadanie, pełne witamin i energii. Potężna dawka przyjemności bez wrzutów sumienia.
Czas: 20 minut
Poziom trudności: Łatwy
Liczba porcji: 4
Naprawdę pyszna i prosta
Każdy bloger zachwala swoje przepisy jako przepyszne i bardzo proste. Z nami jest nie inaczej, bo nasze przepisy są pyszne i proste 🙂 O tym przepisie naprawdę inaczej nie można napisać! Orzechowa tarta bez pieczenia, nadziana gęstym jogurtem i owocami to absolutna delicja, która cieszy i oko i podniebienie.
Danie do zrobienia na szybko na śniadanie albo lekki deser. Tartę możecie też przygotować z wyprzedzeniem, bo w zamrażalniku może być przechowywana przez tydzień.
Jedna ważna uwaga: kiedy na tartę wyłożycie jogurt to trzeba ją od razu podawać. Jogurt będzie rozmiękczał masę orzechowa, która z czasem straci spójność. Dane nadal będzie pyszne, ale już nie tak efektowne, bo zmieni się w orzechowo-jogurtową masę.
Orzechy – samo zdrowie
Nie wiem czy wiecie, ale orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Zawierają co prawda tłuszcze – ale spokojnie – te zdrowe, czyli korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, które m.in. zmniejszają ryzyko chorób serca. A do tego są naładowane witaminami B i E. Każdy kto dba o zdrowie, powinien uwzględnić w diecie orzechy.
Włoskie i laskowe zamiast pekan
Przepis zaczerpnęliśmy z bloga Halfbakedharvest.com.
W oryginalnym przepisie występują orzechy pekan, jedne z najzdrowszych, ale też wyjątkowo drogie. Niewielka paczka, w której mieści się kilka sztuk, kosztuje u nas prawie 20 zł. Zrobienie tarty pekanowej kosztowałoby fortunę. My użyliśmy więc orzechów włoskich i laskowych. Doskonale się sprawdziły.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki suszonych daktyli
- 1 łyżka miodu
- Szczypta soli
Nadzienie
- 2 kubki jogurtu greckiego
- Truskawki
- Banan
- Odrobina miodu
- Kilka listków mięty (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Krok 1
Zmiksuj orzechy, daktyle i miód w blenderze. Nie muszą być rozdrobnione na proszek – mogą zostać nieco większe kawałki. Przełóż do foremki (koniecznie z wyciąganym dnem), rozprowadź równomiernie po dnie i bokach a następnie mocno dociskaj palcami, tak żeby orzechy utworzyły zwarte „ciasto”. Zadbaj o to, żeby masa orzechowa była dość gruba po bokach i dobrze ubita, bo inaczej będzie się łatwo kruszyła.
Wstaw do zamrażalnika na 10 minut (możesz przechowywać zamrożoną tartę przez tydzień).
Krok 2
Wyciągnij tartę z lodówki. Na wierzch wyłóż jogurt. Musi to być gęsty jogurt, bez wody. Jeśli podpłyną wodą, przełóż go na sitko i odsącz. Wyłóż na jogurt umyte owoce. Polej po wierzchu odrobiną miodu. Posyp siekaną mięta. I gotowe.
Smacznego!