Orzechowa tarta bez pieczenia! Pyszne śniadanie, pełne witamin  i energii. Potężna dawka przyjemności bez wrzutów sumienia.

Czas: 20 minut

Poziom trudności: Łatwy

Liczba porcji: 4

Orzechowa tarta bez pieczenia

Orzechowa tarta bez pieczenia

Naprawdę pyszna i prosta

Każdy bloger zachwala swoje przepisy jako przepyszne i bardzo proste. Z nami jest nie inaczej, bo nasze przepisy są pyszne i proste 🙂 O tym przepisie naprawdę inaczej nie można napisać! Orzechowa tarta bez pieczenia, nadziana gęstym jogurtem i owocami to absolutna delicja, która cieszy i oko i podniebienie. 

Danie do zrobienia na szybko na śniadanie albo lekki deser. Tartę możecie też przygotować z wyprzedzeniem, bo w zamrażalniku może być przechowywana przez tydzień.

Jedna ważna uwaga: kiedy na tartę wyłożycie jogurt to trzeba ją od razu podawać. Jogurt będzie rozmiękczał masę orzechowa, która z czasem straci spójność. Dane nadal będzie pyszne, ale już nie tak efektowne, bo zmieni się w orzechowo-jogurtową masę.

Orzechy – samo zdrowie

Nie wiem czy wiecie, ale orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Zawierają co prawda tłuszcze – ale spokojnie – te zdrowe, czyli korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, które m.in. zmniejszają ryzyko chorób serca. A do tego są naładowane witaminami B i E. Każdy kto dba o zdrowie, powinien uwzględnić w diecie orzechy.

Włoskie i laskowe zamiast pekan

Przepis zaczerpnęliśmy z bloga Halfbakedharvest.com. 

W oryginalnym przepisie występują orzechy pekan, jedne z najzdrowszych, ale też wyjątkowo drogie. Niewielka paczka, w której mieści się kilka sztuk, kosztuje u nas prawie 20 zł. Zrobienie tarty pekanowej kosztowałoby fortunę. My użyliśmy więc orzechów włoskich i laskowych. Doskonale się sprawdziły.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki suszonych daktyli
  • 1 łyżka miodu
  • Szczypta soli

Nadzienie 

  • 2 kubki jogurtu greckiego
  • Truskawki
  • Banan
  • Odrobina miodu
  • Kilka listków mięty (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Krok 1

Zmiksuj orzechy, daktyle i miód w blenderze. Nie muszą być rozdrobnione na proszek – mogą zostać nieco większe kawałki. Przełóż do foremki (koniecznie z wyciąganym dnem), rozprowadź równomiernie po dnie i bokach a następnie mocno dociskaj palcami, tak żeby orzechy utworzyły zwarte „ciasto”. Zadbaj o to, żeby masa orzechowa była dość gruba po bokach i dobrze ubita, bo inaczej będzie się łatwo kruszyła. 

Wstaw do zamrażalnika na 10 minut (możesz przechowywać zamrożoną tartę przez tydzień).

Krok 2

Wyciągnij tartę z lodówki. Na wierzch wyłóż jogurt. Musi to być gęsty jogurt, bez wody. Jeśli podpłyną wodą, przełóż go na sitko i odsącz. Wyłóż na jogurt umyte owoce. Polej po wierzchu odrobiną miodu. Posyp siekaną mięta. I gotowe.

Smacznego!