Sezon na szparagi wreszcie ruszył. Spiesz się je zjadać, bo szybko przeminął:) Dzisiaj polecamy prosty przepis na smażone szparagi z makaronem i krewetkami. Szybko, smacznie i zdrowo.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

szparagi z makaronem i krewetkami

Sezon na szparagi w tym roku zaczął się bardzo późno, no ale wreszcie są i to w cenach, które nie rujnują domowego budżetu. Sposobów na przygotowanie tego delikatnego warzywa jest mnóstwo. Dzisiaj super prosty przepis na szparagi z makaronem i krewetkami. Danie lekkie i bardzo szybkie do przygotowania. Jeśli nie masz czasu ani ochoty na stanie w garach to szparagi z makaronem i krewetkami będą jak znalazł. Jeśli nie lubisz owoców morza, możesz odpuścić sobie krewetki. Zrób po prostu szparagi z makaronem, wzbogacając smak pokruszonymi migdałami.

Jeśli szukać pomysłów co zrobić ze szparagów zajrzyj do naszego wpisu 10 sprawdzonych przepisów na szparagi. Tu znajdziesz poradnik jak ugotować szparagi.

Składniki:

  • Pęczek zielonych szparagów
  • 200 g krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść rukoli lub bazylii
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • Parmezan tarty
  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Zagotuj w dużym garnku wodę, dobrze posól, włóż makaron. Gotuj 9 minut. Odcedź. Zachowaj kilka łyżek wody z makaronu.

Krok 2

W międzyczasie. Umyj szparagi, odkrój stwardniałe końcówki, pokrój na kawałki kilkucentymetrowej długości. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, dodaj łyżkę masła. Kiedy się rozpuści dodaj szparagi. Smaż na dość ostrym ogniu 2 minuty. Zdejmij z patelni.

Krok 3

Wstaw patelnię z powrotem na kuchenkę, dodaj łyżkę oleju. Kiedy się rozgrzeje wyłóż na patelnię obrane krewetki. Smaż minutę, dodaj łyżkę masła i rozgniecione ząbki czosnku. Przewróć krewetki na drugą stronę. Smaż jeszcze minutę. Dodaj szparagi i makaron. Wymieszaj, dodaj wodę z gotowania makaronu. Posyp tartym parmezanem. Wymieszaj.

Podawaj z posiekaną bazylią lub rukolą i tartym parmezanem. Smacznego!