Ryż i makaron warto zamienić na zdrowszy pęczak – który wspomaga odchudzanie! Jedzenie kaszy nie musi być nudne – sprawdźcie nasze oryginalne dania z pęczaku!

Hamburgery z pęczaku i indyka

Jeden z najlepszych burgerów jakie jedliśmy. Z miksu mielonego pęczaku i mielonego indyka powstaje solidny kotlet o niesamowitym smaku i konsystencji. Burgera należy dość długo smażyć na średnim ogniu dzięki czemu staje się przyjemnie chrupiacy z zewnątrz, a środek jest mięciutki.

Zobacz przepis

Fritatta z pęczaku, haloumi i salamiOryginalne dania z pęczaku

Klasyczne hiszpańskie (włoskie) danie w wersji fusion:) Pęczak zastępuje ryż – i doskonale daje sobie radę! Gotowana kasza jest następnie zapiekana z masą jajeczną i serami. Tu świetnie sprawdzil się grecki ser haloumi.

Zobacz przepis

Paella z pęczaku, krewetek i kurczaka

Typowe, hiszańskie, jednogarnowe danie w nietypowej wersji. Bazę stanowi pęczak. Pozastałę składniki są takie same jak w klasycznej paelli.

Zobacz przepis

Flaczki z boczniaków po warszawsku z pęczakowym pulpetem

Nasza wariacja na temat jednego z najbardziej emblematyczych polskich, warszawskich dań. W wersji oryginalnej flaczki podawane są z solidnym pulpetem mięsnym. U nas flaczki są zrobione z boczniaków, a pulpety utoczyliśmy z masy z pęczaku i indyka. Tak jak kiedyś na „Różycu” tak i u nas zawiesista zupa podana jest w słoiku.

Zobacz przepis

Pieczone pęczotto z kurczakiem

Pęczotto, czyli kaszę przygotowywaną metodą risotto, można zrobić na dwa sposoby: klasycznie, czyli podlewając płynem wolno gotującą się kasze, lub niestandardowo – wstawiając pęczak do piekarnika. Ta druga wymaga o wiele mniej zachodu niż pierwsza, a jest równie smaczna.

Zobacz przepis

Włoska zupa z pęczaku, kapusty i parmezanu

Włochy kojarzą się zazwycaj z makaronem, pizzą, tymczasem kuchnia tego kraju jest o wiele bogatsza. Przykładm jest zupa-kapuśniak z pęczakiem, zrobiona na bazie skrawków parmezanu. Jest sycąca, lekka i ma charakter.

Zobacz przepis

Pęczotto primavera

Wariacja na temat kultowego dania spaghetti primavera. Zamiast makaronu jest… pęczak. Wszystkie pozostałe składniki są takie same. Primavera to typowe, wiosenne danie, ale pysznie smakuje o każdej porze roku. Zamiast nowalijek można użyć sezonowych, lub mrożonych warzyw.

Zobacz przepis