Makaron soba potrzebuje kilku minut na ugotowanie. Tyle samo trwa smażenie steka. Nie więcej czasu zajmuje siekanie warzyw. Przygotowanie cytrynowo-imbirowego dresingu jest bajecznie proste. Słowem, w kwadrans można zrobić prostą sałatkę z egzotyczną nutą.

Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 4

Danie, które przy dobrej organizacji można zrobić w 15 minut, a w najgorszym razie w pół godziny.  Podstawę stanowi makaron soba, delikates zrobiony z mąki gryczanej, jeden z fundamentalnych składników kuchni japońskiej. W Polsce coraz łatwiej dostępny, nie tylko w działach z kuchniami świata. Jeśli nie dostaniecie makronu soba, kupcie każdy makaron z ciemnej mąki jaki znajdziecie. Sałatkę można też z powodzeniem zrobić z ugotowanej na sypko kaszy gryczanej.

Drugim, ważnym składnikiem dania jest stek. Jeśli nie lubicie smażonej wołowiny, zastąpcie ją pieczonym kurczakiem lub indykiem, lub przygotujcie wersję wegetariańską z boczniakami.

Tym, którzy lubią wołowe steki polecamy krótki poradnik jak dobrze usmażyć steka.

Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com

Składniki:

  • 200 g makaronu soba
  • 300 g steka – rostbef, antrykot
  • 4 małe cykorie
  • Szklanka drobno posiekanej marchewki (julienne)
  • Pęczek rzodkiewek pokrojonej w cienkie plastry
  • ½ szklanki drobno pokrojonego szczypiorku
  • ½ szklanki posiekanej zieleniny – pietruszka, kolendra, mięta
  • 1 łyżka oleju
  • Sól i pieprz

Dresing

  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżki tartego imbiru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie:

Krok 1
Steka wyciągnij wcześniej z lodówki, tak żeby był w temperaturze pokojowej. Dobrze posól i popieprz mięso. Rozgrzej mocno patelnię. Połóż na niej steka, dociśnij lekko. Smaż 3 minuty, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty. Uzyskasz steka średnio wysmażonego. Stek rare potrzebuje około 2 minut każdej strony. Well done (dobrze wysmażony) – 4 minuty. Czas smażenia zależy od grubości steka. Podany czas dotyczy steka o grubości 2 cm. Podczas smażenia włącz okap.
Zdejmij steka z patelni i przykryj i odstaw, żeby soki równo rozłożyły się w mięsie.

Krok 2
Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju. Przekrój cykorie na połowy, wytnij twardy głąbik. Połóż na patelni przecięciem do dołu. Smaż około 3 minuty, aż cykoria się przyrumieni. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty. Zdejmij z patelni.

Krok 3
Zagotuj sporą ilość wody, włóż do niej makaron soba. Gotuj około 5 minut. Pod koniec gotowania sprawdzaj czy makaron jest już gotowy. Odcedź makaron i przelej zimną wodą, żeby nie kleił się.

Krok 4
Przygotuj dresing: 6 łyżek sosu sojowego i soku z cytryny wlej do zakręcanego słoiczka. Dodaj 2 łyżki tartego imbiru, łyżeczkę oleju sezamowego i pół łyżeczki cukru. Zakręć i energicznie potrząśnij, żeby połączyć składniki.

Krok 5
Wymieszaj makaron z cykorią, posiekaną marchewką, rzodkiewką, szczypiorkiem i zieleniną. Polej dresigiem, wymieszaj. Na wierz wyłóż steka pokrojonego w paski.
Smacznego!