To menu na tydzień na pewno doda Ci dużo energii. Jest w nim dużo kasz i warzyw, jest mięso, ryby i dużo białka roślinnego. Dania są proste do zrobienia, ale każde smakuje wyjątkowo.

Jeśli jeszcze nigdy nie piekłaś pomidorów – to teraz będziesz miała okazję! Naprawdę warto – pieczenie wydobywa z nich niesamowitą słodycz. W tym menu będzie też więcej pieczonych warzyw. Pycha! To do dzieła!

  • Na końcu wpisu znajdziesz listę zakupów. Pamiętaj że wszystkie możesz kupić online bezpośrednio z naszego bloga!

No to do dzieła!

Poniedziałek: Pasta z sosem z pure z cieciorki

Danie bardzo sycące i zdrowe. Użyliśmy do niego makaronu wzbogacanego w błonnik, który obtoczony jest w bogatym w warzywa sosie z marchewki, selera, pomidorów, szpinaku i cieciorki. Cieciorka gra tu zresztą pierwsze skrzypce. Zobacz przepis

Wtorek: Pyzy z kaszy jęczmiennej

Mega zdrowa odmiana klasycznych pyz. Zamiast przyciężkawych ziemniaków użyliśmy ugotowanego pęczaku. Tarte ziemniaki też są – inaczej nie byłyby to pyzy – ale w niewielkiej ilości. Po nafaszerowaniu i ugotowaniu powstały mięciutkie i smaczne pyzy. Zobacz przepis

Środa: Aharaimi, czyli owoce morza w pomidorach

W klasycznej wersji (to danie z basenu morza Śródziemnego) ryba gotowana jest w sosie pomidorowym z pieczoną papryką. U nas dodatkowo pojawiają się krewetki. Sos pomidorowy smakuje niesamowicie za sprawą cynamonu. Zobacz przepis

Czwartek: Błyskawiczny kurczak po chińsku

To danie naprawdę jest błyskawiczne. Robi się je na mocno rozgrzanym woku, albo patelni. Wystarczy mielone mięso, kilka klasycznych azjatyckich przypraw i super potrawa ląduje na stół w 10 minut od startu przygotowań. Przepis obowiązkowy, dla tych którzy lubią azjatyckie smaki. Zobacz przepis

Piątek: Pieczona zupa pomidorowa

W tej zupie niesamowite są dwie rzeczy: bogaty smak, wydobyty z warzyw w czasie pieczenia oraz niezwykła konsystencja. Pomidory pieczemy w całości z gniazdami nasiennymi i skórką. Żeby zupa była jeszcze bardziej sycąca, zrobiliśmy do niej pulpeciki z ugotowanej kaszy jaglanej i parmezanu. Zobacz przepis

Lista zakupów

Jeśli spodobały Ci się dania z tego menu – skorzystaj z naszej listy zakupowej, aby zaopatrzyć się w potrzebne składniki. Wszystkie, albo jedynie te, których potrzebujesz, możesz kupić bezpośrednio z naszego bloga we frisco.pl

Mięso/ryby

  • Mięso mielone z kurczaka 2×500 g
  • Polędwica z mintaja (mrożona)
  • Krewetki mrożone

Warzywa

  • Cieciorka 400 g
  • Szpinak
  • Rzodkiewki pęczek
  • Papryka czerwona 2 szt
  • Ziemniaki 0,3 kg
  • Sałata rzymska 2 szt.
  • Cebula szalotka 100 g
  • Cebula żółta 500 g
  • Pomidory malinowe 2 kg
  • Pomidory gałązkowe 1 kg
  • Marchew BIO 500 g
  • Pietruszka 300 g
  • Seler 400 g
  • Natka pietruszki
  • Pęczek bazylii
  • Pęczek tymianku
  • Papryczki chilii 100 g

Kasza

  • Pęczak 200 g
  • Kasza jaglana 100 g
  • Nabiał
  • Parmezan 100 g

Dodatki

  • Mąka uniwersalna
  • Rozmaryn/tymianek suszony
  • Cynamon
  • Sos sojowy
  • Sos rybny
  • Papryka słodka
  • Olej
  • Sól i pieprz

Nasze inspiracje

Właśnie pieczona pomidorowa stała się podstawą naszego myślenia o tym menu na tydzień.  Lubimy potrawy pieczone, dużo pieczemy i kiedyś zrobiliśmy nawet pieczony kapuśniak!

Potem natrafiliśmy na intrygujący przepis na rybę w sosie pomidorowym, pochodzącym z kuchni libjskiej. Sos robi się dość podobnie jak pieczoną pomidorową., dlatego stwierdziliśmy, że wystarczy upiec więcej pomidorów i będziemy mieli gotowe dwa dania. Właściwie to trzy, gdyż sos trafił jeszcze to makaronu z pure z cieciorki.

Dwa pozostałe dania również powstały na zasadzie łączenia tych samych składników. Co łączy kurczaka po chińsku z pyzami z kaszy jęczmiennej.  Pyzy są faszerowane usmażonym kurczakiem po chińsku.
Takich połączeń w tym menu jest więcej: do pieczonej pomidorowej zrobiliśmy maleńkie pulpeciki z kaszy jaglanej i parmezanu. Samą kaszę ugotowaliśmy natomiast jako dodatek do kurczaka po chińsku – zamiast ryżu.

Ściskamy i życzymy smacznego tygodnia!