To menu na tydzień na pewno doda Ci dużo energii. Jest w nim dużo kasz i warzyw, jest mięso, ryby i dużo białka roślinnego. Dania są proste do zrobienia, ale każde smakuje wyjątkowo.
Jeśli jeszcze nigdy nie piekłaś pomidorów – to teraz będziesz miała okazję! Naprawdę warto – pieczenie wydobywa z nich niesamowitą słodycz. W tym menu będzie też więcej pieczonych warzyw. Pycha! To do dzieła!
- Na końcu wpisu znajdziesz listę zakupów. Pamiętaj że wszystkie możesz kupić online bezpośrednio z naszego bloga!
No to do dzieła!
Poniedziałek: Pasta z sosem z pure z cieciorki
Danie bardzo sycące i zdrowe. Użyliśmy do niego makaronu wzbogacanego w błonnik, który obtoczony jest w bogatym w warzywa sosie z marchewki, selera, pomidorów, szpinaku i cieciorki. Cieciorka gra tu zresztą pierwsze skrzypce. Zobacz przepis
Wtorek: Pyzy z kaszy jęczmiennej
Mega zdrowa odmiana klasycznych pyz. Zamiast przyciężkawych ziemniaków użyliśmy ugotowanego pęczaku. Tarte ziemniaki też są – inaczej nie byłyby to pyzy – ale w niewielkiej ilości. Po nafaszerowaniu i ugotowaniu powstały mięciutkie i smaczne pyzy. Zobacz przepis
Środa: Aharaimi, czyli owoce morza w pomidorach
W klasycznej wersji (to danie z basenu morza Śródziemnego) ryba gotowana jest w sosie pomidorowym z pieczoną papryką. U nas dodatkowo pojawiają się krewetki. Sos pomidorowy smakuje niesamowicie za sprawą cynamonu. Zobacz przepis
Czwartek: Błyskawiczny kurczak po chińsku
To danie naprawdę jest błyskawiczne. Robi się je na mocno rozgrzanym woku, albo patelni. Wystarczy mielone mięso, kilka klasycznych azjatyckich przypraw i super potrawa ląduje na stół w 10 minut od startu przygotowań. Przepis obowiązkowy, dla tych którzy lubią azjatyckie smaki. Zobacz przepis
Piątek: Pieczona zupa pomidorowa
W tej zupie niesamowite są dwie rzeczy: bogaty smak, wydobyty z warzyw w czasie pieczenia oraz niezwykła konsystencja. Pomidory pieczemy w całości z gniazdami nasiennymi i skórką. Żeby zupa była jeszcze bardziej sycąca, zrobiliśmy do niej pulpeciki z ugotowanej kaszy jaglanej i parmezanu. Zobacz przepis
Lista zakupów
Jeśli spodobały Ci się dania z tego menu – skorzystaj z naszej listy zakupowej, aby zaopatrzyć się w potrzebne składniki. Wszystkie, albo jedynie te, których potrzebujesz, możesz kupić bezpośrednio z naszego bloga we frisco.pl
Mięso/ryby
- Mięso mielone z kurczaka 2×500 g
- Polędwica z mintaja (mrożona)
- Krewetki mrożone
Warzywa
- Cieciorka 400 g
- Szpinak
- Rzodkiewki pęczek
- Papryka czerwona 2 szt
- Ziemniaki 0,3 kg
- Sałata rzymska 2 szt.
- Cebula szalotka 100 g
- Cebula żółta 500 g
- Pomidory malinowe 2 kg
- Pomidory gałązkowe 1 kg
- Marchew BIO 500 g
- Pietruszka 300 g
- Seler 400 g
- Natka pietruszki
- Pęczek bazylii
- Pęczek tymianku
- Papryczki chilii 100 g
Kasza
- Pęczak 200 g
- Kasza jaglana 100 g
- Nabiał
- Parmezan 100 g
Dodatki
- Mąka uniwersalna
- Rozmaryn/tymianek suszony
- Cynamon
- Sos sojowy
- Sos rybny
- Papryka słodka
- Olej
- Sól i pieprz
Nasze inspiracje
Właśnie pieczona pomidorowa stała się podstawą naszego myślenia o tym menu na tydzień. Lubimy potrawy pieczone, dużo pieczemy i kiedyś zrobiliśmy nawet pieczony kapuśniak!
Potem natrafiliśmy na intrygujący przepis na rybę w sosie pomidorowym, pochodzącym z kuchni libjskiej. Sos robi się dość podobnie jak pieczoną pomidorową., dlatego stwierdziliśmy, że wystarczy upiec więcej pomidorów i będziemy mieli gotowe dwa dania. Właściwie to trzy, gdyż sos trafił jeszcze to makaronu z pure z cieciorki.
Dwa pozostałe dania również powstały na zasadzie łączenia tych samych składników. Co łączy kurczaka po chińsku z pyzami z kaszy jęczmiennej. Pyzy są faszerowane usmażonym kurczakiem po chińsku.
Takich połączeń w tym menu jest więcej: do pieczonej pomidorowej zrobiliśmy maleńkie pulpeciki z kaszy jaglanej i parmezanu. Samą kaszę ugotowaliśmy natomiast jako dodatek do kurczaka po chińsku – zamiast ryżu.
Ściskamy i życzymy smacznego tygodnia!