To najlepsza pomidorowa jaką jedliście. Gwarantujemy! Wszsytkie składniki, a jest ich w sumie 4, są pieczone i miksowana. W aksamitnej zupie pływają niesamowicie delikatne pulpety z kaszy jaglanej i parmezanu.

Czas: Godzina 10 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 bardzo duże

To naprawdę najlepsza pomidorowa jaką jedliśmy, a próbowaliśmy mnóstwa przepisów, bo Agnieszka jest wielką miłośniczką pomidorowej. Robi się ją w zupełnie niecodzienny sposób, ponieważ w piekarniku. Do brytfanki wkładamy pomidory, marchewki, cebulę i czosnek, wstawiamy na godzinę, a potem miksujemy. W ten sposób powstaje najlepsza pomidorowa. Pieczone składniki ulegają karmelizacji, dzięki czemu zupa jest wspaniale słodka, ale też kwaskowa.

Po zmiksowaniu pomidorowej nie przecieramy przez sito. Może Wam się to wydać dziwne, ale właśnie dlatego jest to najlepsza pomidorowa, bo jest aksamitna, ale też treściwa i niesamowicie zdrowa, gdyż wszystkie upieczone składniki zjadamy w całości.

Spieszcie się ze zrobieniem najlepszej pomidorowej, bo jest jeden warunek smakowitości – świeże dojrzałe pomidory. Kupcie na targu, zieleniaku, mocno dojrzałem pomidory i zróbcie sobie pieczoną pomidorową. Gwarantujemy, że będzie najlepsza!

Do pomidorowej propoujemy bardzo proste, składające się z trzech składników, delikatne pulpeciki  z kaszy jaglanej i parmezanu – rozpływają się w ustach.

Przepis pochodzi z serwisy Food52.com

Spróbuj innych naszych przepisów na zupę pomidorową:

Prowansalska zupa pomidorowa

Pomidorowa z ravioli szpinakowym

Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo

Sprawdź też przepisy na pozostałe dni z tego tygodnia: Menu na tydzień: Zdrowe przepisy na jesień

Składniki:

Zupa

  • 2 kg pomidorów
  • 3 duże marchewki
  • 1 żółta cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
  • Kilka gałązek świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
  • Sól i pieprz

Pulpety

  • Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 3 łyżki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Krok 1

Zupa. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Umyj marchewki i pomidory. Marchewki obierz i pokrój jak na frytki. Pomidory przekrój na połowy. Przełóż pomidory i marchewki do brytfanny. Cebulę pokrój na ćwiartki, obierz czosnek. Dołóż do brytfanny. Skrop olejem. Dodaj tymianek (świeży lub suszony).  Wstaw do piekarnika. Piecz około godziny. 

Krok 2

W międzyczasie zrób pulpety. Włóż  kaszę do miksera i zmiksuj na gładką masę. Przełóż ją do misy, dodaj pół szklanki tartego parmezanu, 3 łyżki mąki, siekaną pietruszkę. Wymieszaj dokładnie całość. Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy i formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Odkładaj na talerz podsypany mąką. 

Zagotuj w garnku 2 litry wody. Posól. Kiedy się zagotuje, zmniejsz temperaturę. Wkładaj do wody pulpeciki. Kiedy wypłyną na powierzchnię wyjmuj je łyżką cedzakową. Odkładaj na talerz. Przestudzone przełóż do lodówki, żeby stężały.

Krok 3

Przelej zawartość brytfanny wyciągniętej z piekarnika do miksera (podziel pieczone na warzywa na porcje, jeśli nie masz odpowiednio dużego miksera), lub przelej do dużego garnka i zmiksuj ręcznym robotem. Zupa powinna być zawiesista, ale nie może w niej być dużych kawałów warzyw. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj bulion. Podgrzej. Podawaj z jaglanymi pulpetami.

Smacznego!