W tym menu na tydzień podstawą jest pęczak. Naprawdę warto go jeść. Jest bardzo zdrowy, a do tego niedrogi. Będzie pysznie – obiecujemy!
Dlaczego warto jeść pęczak
Pęczak (czyli cały, niemielony jęczmień) to super produkt. Jest lekkostrawny i bogaty w dobre dla zdrowia składniki. Zawiera mnóstwo błonnika i witamin z grupy B. W Polsce, produkcja jęczmienia stanowi aż 70 proc. Dużo, tyle tylko, że gros trafia do browarów i jest przetwarzany na słód i piwo. Pora żeby pęczak trafił do Twojego garnka 🙂
Jakie jeszcze są plusy pęczaku? Jest niedrogi i bardzo wydajny. My zrobiliśmy bazy do trzech dań z dwóch szklanek kaszy! Kosztowało nas to ok. 2 zł. Całe menu też jest niedrogie – za 5 dań dla 2 dorosłych osób zapłaciliśmy mniej niż 100 zł!
Jak zwykle przygotowaliśmy dla Ciebie:
- 5 pysznych przepisów
- kompletną listę składników dla 2 osób
- wskazówki jak to ugotować
- wszystko możesz kupić z dostawą do domu, jednym kliknięciem
To do dzieła!
Poniedziałek: Hamburgery z pęczaku i mielonego indyka
Te hamburgery nie są wegetariańskie, gdyż zawierają gotowaną kaszę i mielone mięso. Z połączenia powstał kawał sycącego kotleta, który, jak powiedziała mama Agnieszki „w ogóle nie smakuje jak pęczak”. I o to chodzi 🙂 Zobacz przepis
Wtorek: Fritatta z pęczaku, sera haloumi i salami
Niesamowicie sycące, piękne dla oka i zaskakująco przyjemne dla podniebienia danie, Ugotowany, zapieczony z groszkiem, marchewką i dwoma serami ugotowany pęczak, z natury twardy zawodnik, w tej frittacie, po upieczeniu staje się mięciutki i słodki. Zobacz przepis
Środa: Kebaby hinduskie z ryżem
Po trzech dniach z kaszą czas na przerwę. Na środę polecamy to super proste danie. Kebaby po hindusku są bardzo aromatyczne, pachną orientem i są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. 30 minut i danie jest gotowe. Zobacz przepis
Czwartek: Pieczone pęczotto z kurczakiem
Pieczony pęczak z kurczakiem smakuje genialnie! Danie szalenie proste, a pełne niesamowitych smaków. Zobacz przepis
Piątek: Flaczki z boczniaków po warszawsku
Na Różycu, słynnym placu targowym na warszawskiej Pradze, który czasy świetności ma dawno za sobą, do dzisiaj można kupić kultowe flaki po warszawsku sprzedawane, jak przed laty, w słoiku. W środku, oprócz flaków oczywiście, jest solidny mięsny pulpet. W naszym przepisie flaki są z boczniaków. W środku jest też pulpet, ale z pęczaku. Zobacz przepis
Lista zakupowa
Jeśli spodobało Ci się to menu, to potrzebujesz następujących składników, żeby je przygotować. Wszystkie możesz kupić za pośrednictwem naszego bloga we frisco.pl
Mięso
- 4 małe udka z kurczaka
- 500 g mielonego indyka
- 2 polędwiczki z indyka
Warzywa
- 2 mała cebule białe
- 1 cebula czerwona
- 1 główka czosnku
- 0,5 kg pomidorów
- Sałata masłowa
- Pęczek rzodkiewek
- Mrożonka groszek i marchew
- Opakowanie boczniaków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- Pietruszka nać
- Kawałek selera
Ryżę/kasza/mąka
- 0,8 kg mąki
- 2 opakowania drożdży
- Opakowanie ryżu basmati
- 0,5 kg pęczaku
Jajka/nabiał
- 6 jajek
- Ser haloumi
- Mozzarella
Dodatki:
- Suszone grzyby (garść)
- Suszony czosnek
- Suszona cebula
- Słodka papryka
- Garam masala
- Kmin rzymski
- Suszony tymianek
- Suszony rozmaryn
- Suszony majeranek
- Suszone oregano
- Masło
- Olej
- Jogurt grecki
- Majonez
- Keczup
- Szklanka wina
Jak wprowadzić więcej kaszy do diety?
Pęczak jest naszą ulubioną kaszą. Dlaczego? Z wielu względów.
Po pierwsze – jest pękaty, jak ryż arborio i kształtny. Nie da się go właściwie rozgotować, bo zawsze zachowuje charakterystyczną twardość. W przeciwieństwie do innych kasz, nie ma dominującego smaku i aromatu (jak np. kasza gryczana, która jednym pachnie, innym wręcz przeciwnie, czy jaglana, która może zawierać elementy goryczki). Chętnie chłonie aromaty innych składników, z którymi znajdzie się w jednym garnku. Znakomicie nadaje się do gotowania, duszenia i zapiekania. Jak zaraz się przekonacie można z niego robić naprawdę niesamowite potrawy. Tak jak w naszym menu w tym tygodniu. Jeśli w Twoim menu jest mało kaszy lub nie ma jej wcale – sięgnij po pęczak! Nasze menu pomoże Ci wprowadzić tę zdrową kaszę do diety!
Trzy dania z jednego
Kasza, oprócz walorów żywieniowych i zdrowotnych ma jeszcze jedną ważną właściwość: doskonale nadaje się do gotowania w stylu mix&match, polegającego na łączeniu podobnych składników w celu przygotowywania różnych potraw. Pisaliśmy już wiele razy o tej metodzie na naszym blogu, bo stanowi ona fundament gotowania na cały tydzień. Mix&match ułatwia wymyślanie menu, gdyż przepisów trzeba szukać wokół określonych produktów i upraszcza gotowanie.
Sami zobaczcie: menu na ten tydzień powstało w następujący sposób: w dużym rondlu przygotowaliśmy dużą ilość pęczotto, ale bez przyprawiania. Po upieczeniu, podzieliliśmy kaszę na trzy porcje: jedna poszła na pęczotto, druga na fritattę, a trzecia na burgery. Najłatwiej było zrobić pęczotto, gdyż właściwie było gotowe. Wystarczyło je doprawić.
Fritatta też nie wymagała specjalnie zachodu: kasza została wymieszana z mrożoną marchewką i groszkiem, co ją przestudziło. Następnie kaszę zalaliśmy jajkami wymieszanymi z jogurtem i mozzarellą, a następnie zapiekanka trafiła do piekarnika.
Zrobienie burgerów to też była bułka z masłem: wystarczy zmiksować pęczak, połączyć z mięsem, przyprawić i usmażyć.
Przygotowanie tego menu zajmie Ci niewiele dłużej, niż przygotowywanie jednego, bardziej rozbudowanego obiadu.
Smacznego!
Agnieszka i Eugeniusz
Masz chęć na jeszcze więcej pęczaku? Przepisy na oryginalne dania z pęczakiem.