Kluski z pęczaku, błyskawiczny ryż smażony, zapiekany bakłażan z soczewicą, gęsta soczewicowa zupa i faszerowany kurczak – 5 dań łatwych do zrobienia, szczególnie jeśli masz pod ręką gotowe pół produkty.

W tym menu sporo jest warzyw, właściwie głównie warzywa, nie licząc filetów faszerowanych kozim serem, ale kurczak też miał solidne towarzystwo warzywne. Dwa razy jest pęczak, kasza bardzo zdrowa i dużej zawartości błonnika, polecana szczególnie zestresowanym, czyli chyba generalnie wszystkim:), bo stymuluje układ nerwowy. Kasza wystąpiła jako dodatek do obiadu we wtorek, w czwartek zrobiliśmy z niej kluski śląskie. Tak jest, kluski z kaszy są rewelacyjne, miękkie i łatwiejsze do zrobienia niż z ziemniaków, gdyż ciasto z pęczaku jest zwarte i łatwo się formuje.

Dwa razy jest soczewica – jeden z naszych ulubionych składników. Soczewicę łatwo przygotować, a poza tym jest bardzo zdrowa, zawiera mnóstwo białka i kwasu foliowego. Zrobiliśmy z niej zapiekankę z bakłażanem i gęstą, naprawdę gęstą zupę.

W zestawie jest jeszcze ryż smażony. Polecamy ci tę właśnie technikę przygotowywania ryżu, czyli smażenie, dokładne smażenie, z dociskaniem ryży do patelni, tak żeby potem był ładnie usmażony i chrupiący.

Do tego jarmuż, marchew, batat i kapusta kiszona

Te same składniki przewijają się w różnych daniach. I jest to oczywiście efekt zamierzony. Jak zawsze w Niedzielnym Kucharzu chodzi o to, żeby gotować z wcześniej przygotowanych składników.

Zobacz jak to wyglądało w tym menu:

W poniedziałek był

Smażony ryż na szybko

Obiad do ogarnięcia w 15 minut. Pod warunkiem, że masz gotowy ugotowany ryż. To chińskie danie najlepiej wychodzi właśnie z wystudzonego ryżu, ponieważ podczas smażenia ryż bardzo ładnie dzieli się na poszczególne ziarenka. Świeżo ugotowany może zmienić się w pulpę. Smażony ryż to zatem idealne danie na wykorzystanie resztek z obiadu wczoraj, lub przedwczoraj (ryż w lodówce w szczelnym pojemniku może spędzić 4 dni). U nas były to resztki z piątku, kiedy zrobiliśmy sadzone z ryżem w imbirowym sosie. Ugotowaliśmy wtedy więcej ryżu, po to żeby właśnie był na poniedziałek. (ryż zamroziliśmy).  Zobacz przepis

We wtorek był

Filet z kurczaka z kozim serem

Bardzo proste danie: kurczaka tniesz w poprzek, faszerujesz serem – niekoniecznie kozim jeśli nie masz lub nie lubisz – i do piekarnika. Po 25 minutach wyciągasz pachnącego, faszerowanego fileta. W międzyczasie gotujesz pęczak i gotowe. My nagotowaliśmy kaszy dwa razy więcej niż potrzeba. Wystudzona trafiła do lodówki. W czwartek zrobiliśmy z niej kluski śląskie. Zobacz przepis

W środę upiekliśmy

Bakłażan faszerowany soczewicą i batatem

Jakoś tak się składa, że do faszerowania papryk, cukiń i bakłażanów najczęściej używa się mielonego mięsa. Tymczasem pieczone warzywa świetnie smakują z farszem warzywnym. Bakłażan z soczewicą i batatem jest tego najlepszym przykładem: łatwy, lekki i zdrowy.

Przy okazji tego dania przygotowaliśmy dwa razy więcej soczewicy, którą wykorzystaliśmy w piątek do zrobienia zupy. Dzięki temu mogliśmy ją ugotować szybciej. Zobacz przepis

Skoro czwartek to

Kluski śląskie z pęczaku

Kluski śląskie z ziemniaków są pyszne, kluski śląskie z pęczaku są pyszne, a na dodatek zdrowsze, bo pęczak jest skarbnicą witamin, błonnika, minerałów, korzystnie wpływa na układ nerwowy. Kluseczki z kaszy lepi się nawet łatwiej niż z ziemniaków. Jeśli nie masz wprawy w robieniu klusek ziemniaczanych, zacznij od klusek z kaszy. Zobacz przepis

Gęsta zupa z soczewicy z jarmużem

Zupa idealna na jesienne chłody: sycąca, gęsta, pożywna i zdrowa. Możesz ją zrobić w wersji wegetariańskiej lub dodać trochę chorizo, kiełbasy, albo boczku. Danie proste i szybkie. U nas było wyjątkowo szybko, ponieważ mieliśmy już gotowy wsad w postaci soczewicy ugotowanej przy okazji obiadu w środę. Zobacz przepis

Polecamy inne nasze 5-dniowe zestawy obiadowe, które znajdziesz w pod zakładką Menu na tydzień na naszym blogu, np. zestaw sprzed tygodnia, w którym podpowiadamy jak planować posiłki, albo 5 obiadów po 10 zł każdy.

Życzymy miłego tygodnia i zapraszamy do odwiedzania Niedzielnego Kucharza.