Jak szybko zrobić pizzę? To najszybsze ciasto na pizzę jakie znamy. Błyskawiczna pizza gotowa w 10 minut. Ciasta nie trzeba wyrabiać, nie trzeba dodawać drożdży i martwić się, czy ciasto wyrośnie. Nie musisz umieć gotować. I tak wyjdzie!

Czas: 10-15 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwy

Liczba porcji: 2 średnie pizze

Cud samorosnącej mąki

jak szybko zrobić pizzę

Każdy lubi pizzę, ale nie każdy am cierpliwość i czas czekać aż ciasto wyrośnie. Na pewno zadajesz sobie wtedy pytanie jak szybko zrobić pizzę. Jest prosty sposób. Kiedy najdzie Cię ochota na nią ochota, nie kupuj w sklepie mrożonego gotowca, ale zrób ją sam. Będzie dużo taniej i zdrowiej! Jest prosty paten jak szybko zrobić pizzę: używając samorosnącej mąki. Brzmi dziwnie:) Self rising flour jest produktem bardzo dobrze znanym w USA i Wielkiej Brytanii, gdzie została wymyślona gdzieś w połowie XIX w. jako sposób na dostarczanie marynarzom okrętów Jej Królewskiej Mości półproduktu do wypieku świeżego pieczywa.

Jak szybko zrobić pizzę

Mąką samorosnąca jest mieszkanką mąki, proszku do pieczenia i/lub sody. Wystarczy dodać odrobinę soli, jogurt grecki i pyszne błyskawiczne ciasto na pizzę gotowe!  

Żeby je zrobić wystarczy wymieszać suche składniki, potem dodać jogurt i chwilę zgniatać, żeby połączyć całość. Ciasto jest wilgotne, nie jest elastyczne jak drożdżowe, ale po upieczeniu w niczym się od niego nie różni.

Jeśli masz dobrze nagrzany piekarnik to od momentu zarobienia ciasta do wyciągnięcia z pieca gotowej pizzy minie nie więcej jak 10 minut!

Długo szukaliśmy przepisu jak szybko zrobić pizzę, ostatecznie wybraliśmy przepis z tasty.co

Jeśli szukasz przepisy jak zrobić pizzę i się przy tym nie narobić polecamy przepis na pizzę bez zagniatania.

Wypróbuj też przepis na błyskawiczną pizzę z figami i trzema serami.

Składniki:

Mąka samorosnąca 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka jogurtu greckiego 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki

Przygotowanie:

Krok 1

Wymieszaj w głębokiej misie 2 szklanki mąki z łyżką proszku do pieczenia i łyżeczką soli. 

Krok 2

Do suchych składników dodaj szklankę jogurtu. Wymieszaj najpierw drewnianą łyżką, a później ręką. Przełóż na blat. Jeśli ciasto jest za suche dodaj łyżeczkę jogurtu, ale ostrożnie – ciasto może początkowo tylko wydawać się za suche, ale potem w trakcie wyrabiania wilgoć z jogurtu zacznie się uwalniać i wtedy może okazać się zbyt wilgotne (wtedy trzeba je podsypać odrobiną mąki)

Zagniataj ciasto przez chwilę, nie musisz się jakoś specjalnie przykładać, jak w przypadku ciasta drożdżowego, chodzi tylko o połączenie składników.

Krok 3

Uformuj z cista kulę, podziel na połowy, podsyp blat mąką i rozwałkuj jedną część na cienki placek, podsypując mąką, żeby ciasto nie kleiło się do blatu i wałka. 

Krok 4

Są dwa sposoby pieczenia pizzy: szybki i wolniejszy, choć tak naprawdę łączny czas oczekiwania na gotową pizzę jest zbliżony. Różnica polega tylko na czasie jaki pizza spędzi w piekarniku. W pierwszym, szybszym przypadku nastaw piekarnik na 260 stopni i nagrzewaj co najmniej pół godziny. Jeśli masz kamień do pizzy, a warto go mieć, niech nagrzewa się w piekarniku. Jeśli używasz blaszki do pieczenia też niech się nagrzewa. W szybszym scenariuszu przekładamy pizzę na gorący kamień/blaszkę i pieczemy 5-7 minut w zależności jak grube jest ciasto.

W drugim, wolniejszym sposobie, nagrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw pizzę na około 15 minut.

My rekomendujemy pierwszy sposób: pizza wychodzi rumiana i pięknie podpieczona.

W obydwu przypadkach obowiązuje ten sam sposób przekładania ciasta na kamień/blaszkę. Najlepiej położyć ciasto na płaskim talerzu lub desce do krojenia, bardzo dobrze podsypanej mąką, tak żeby krążek ciasta swobodnie przesuwał się po powierzchni. Dopiero wtedy smarujemy go sosem i nakładamy nadzianie. Następnie zsuwamy ciasto na kamień lub blaszkę. I do piekarnika.

Kiedy ciasto ładnie się zarumieni, a na serze na powierzchni zaczną się robić bąble to znak, że można pizzę wyciągać z pieca. 

Smacznego!

Jeśli chcesz zjeść najlepszą pizzę na świecie, na dodatek zrobioną własnoręcznie bez wysiłku, bo wyrabianie ciasta to dwa razy 3 minuty zagniatania, wypróbuj przepis na idealne ciasto na pizzę i obejrzyj tutorial jak je przygotować.

Jak zrobić idealne ciasto na pizzę

idealne ciasto na pizzę