2x pulpety, ale za każdym razem inne, zapiekanka pasterska tylko z warzyw, zapiekanka makaronowa zrobiona z niegotowanego makaronu i chili con carne bez mięsa – to nasza propozycja menu na 5 roboczych dni tygodnia.
Niewiele trzeba, żeby klasyczny obiad zmienić w inne, zdrowsze danie. Wystarczy poddać je lekkiemu tuningowi. Poniżej zestaw pięciu przepisów na lekko podkręcone, klasyczne dania. Przygotowując je stosowaliśmy swoją ulubioną metodę, czyli używania tych samych, lub podobnych składników w różnych daniach. Tym razem było to tak, że w poniedziałek zrobiliśmy masę z mięsa i kaszy gryczanej i podzieliliśmy na dwie części: jedną zamroziliśmy i przydała się w czwartek do faszerowanych pulpetów. Do drugiej dodaliśmy tartej cukini.
Pure z poniedziałku zmiksowaliśmy ugotowanym brokułem (połową główki) i następnego dnia spożytkowaliśmy w zapiekance pasterskim. Druga połowa głowy brokuła znalazła zastosowanie w czwartek, przekształcając się w brokułowy ryż.
W trzech daniach znalazły się pieczarki: w zapiekance pasterskiej, pulpetach i chili con carne. Dzięki temu zużyliśmy je wszystkie i nie zalegają w lodówce.
Całe menu na tydzień wygląda tak:
Poniedziałek
Pulpety z pure z groszkiem
Klasyk każdego polskiego, szanującego się domu: pulpeciki, ziemniaczki i groszek:) Nasze danie jest jednak trochę inne niż kanoniczna wersja. Pulpety zrobiliśmy z kaszy i startej cukinii. Dzięki niej kuleczki są leciutkie, wilgotne i chrupiące z zewnątrz. Panierka też jest inna – z pokruszonego chrupkiego pieczywa.
Wtorek
Wegetariańska zapiekanka pasterska
Zapiekanka pasterska, według oryginalnej receptury, robiona jest z jagnięciny, względnie baraniny. U nas mięso zastąpiliśmy soczewicą i pieczarkami. Inna jest też wierzchnia część zapiekanki. Zamiast pure zrobiliśmy mieszankę z ziemniaków i brokuła. Zobacz przepis
Środa
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Zapiekanka makaronowa robiona jest zwykle z ugotowanego makaronu mocno al dente, żeby potem doszedł w piecu. W naszym przepisie makaron jest surowy, niegotowany. I co z tego? Ano to, że mniej jest przy zapiekance pracy – wystarczy wsypać makaron do naczynia do zapiekania i czekać na finał, i mniej zmywania – używasz tylko jednego naczynia. Zobacz przepis
Czwartek
Podłużne pulpety z pieczarkami i ryżem z brokuła
Pulpety zrobione są z tej samej masy co pulpety w poniedziałek, czyli z kaszy i indyka. Nafaszerowaliśmy je pieczarkami i podali z ryżem z brokuła. Nie jest to tylko jakaś hipserska modna nazwa. Poszatkowany brokuł, przesmażony z czosnkiem zyskuje naprawdę bardzo przyjemny smak. Zobacz przepis
Piątek
Wegetariańskie chili con carne
Danie powinno nazywać się chili sin carne, ponieważ nie ma w nim mięsa. Zamiast niego są pieczarki i zmiksowana, pieczona cieciorka. Naprawdę pyszne jedzenie, lepsze niż mięsny oryginał. Chili podaliśmy z domowymi tortillami z mąki pełnoziarnistej. Zobacz przepis