Delikates! To jedno słowo najlepiej oddaje jak smakuje pieczona ośmiornica. Mięso jest mięciutkie, że rozpływa się w ustach.

Czas: Godzina

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 duże

Lata temu, podczas wakacji na kempingu we Włoszech, pierwszego dnia po przyjeździe postanowiliśmy zrobić na obiad ośmiornicę. Na pobliskim targu kupiliśmy piękną, świeżo złowioną sztukę. Po sprawieniu wrzuciliśmy ją na patelnię z oliwą. Po 30 minutach smażenia ośmiornica była twarda jak gryzaki dla Lulka. Po kolejnej pól godzinie ośmiornica miała konsystencję podeszwy butów plażowych.

Od tamtego czasu sporo nauczyliśmy się o ośmiornicy, jak ją przygotować, żeby była mięciutka i pyszna. Robiliśmy ją na wiele sposobów, ale najbardziej odpowiada nam pieczona ośmiornica na sposób przygotowywany przez Chorwatów – peka od hobotnice, czyli ośmiornica pieczona z ziemniakami.

Najpierw jednak kilka słów, jak przyrządzić ośmiornicę. Jeśli kupisz świeży okaz, nie próbuj naszej metody z patelnią:) Mięso świeżej ośmiornicy trzeba najpierw solidnie rozbić, żeby potem nie było twarde. Inny sposób, to zamrozić ją – wtedy mięso ładnie skruszeje pod wpływem niskiej temperatury.

Tak przygotowaną ośmiornicę trzeba następnie obgotować z dodatkiem cebuli, liścia laurowego. Można też dodać przekrojoną cytrynę. Włosi wrzucają korek z butelki z winem – podobno pomaga, choć naukowo trudno dowieść skuteczności tej metody.

Obgotowaną ośmiornicę można pokroić i od razu dodać do sałatki. Można też wstawić do pieca. Pieczona ośmiornica jest miękka w środku, a z zewnątrz lekko przypieczona. Ma unikalny smak: coś pomiędzy krewetkami i kalmarem. Doskonale smakuje z kremowymi, upieczonymi ziemniakami.

Nasza pieczona ośmiornica powstała na podstawie przepisu z Guidetocroatiablog.

Pieczona ośmiornica z ziemniakami

pieczona ośmiornica

Składniki:

  • 1 mrożona ośmiornica
  • 6 ziemniaków
  • 4 małe marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 cytryna
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • Garść rukoli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka oregano
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Rozmrożoną ośmiornicę (tutaj znajdziesz poradnik jak rozmrażać ryby i owoce morza) włóż do garnka. Zalej wodą. Dodaj cebulę i liść laurowy. Wstaw na kuchenkę. Zagotuj, następnie zmniejsz temperaturę i gotuj na minimalnym ogniu 30 minut. Wyjmij ośmiornicę z garnka, przestudź, pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Nastaw piekarnik na 210 stopni.

Umyj cytrynę, ziemniaki i marchewki. Obierz marchewki, pokrój w krążki. Ziemniaków nie obieraj, pokrój w kostkę. Przełóż warzywa na tackę do pieczenia, dodaj pokrojoną ośmiornicę i czosnek oraz pokrojoną cytrynę. Polej olejem, winem, posyp oregano, posól, popieprz, wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 30-35 minut, aż warzywa będą miękkie.

Podawaj z rukolą. Smacznego!