Szybkie, klasyczne danie chińskie. Kurczak kung pao to połączenie smaków słodkiego, słonego i kwaśnego. Do tego garść orzeszków.
Czas: 25 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Kultowe danie chińskiej kuchni, słodko-kwaśno-słona delicja do przygotowania w 15 minut. Kurczak kung pao składa się z zaledwie kilku składników: kurczaka oczywiście, papryczek i orzeszków ziemnych, które można zastąpić ziarenkami nerkowca. No I sosu. Kurczak kung pao to przede wszystkim aromatyczny sos, zagęszczony mąką ziemniaczaną, aksamitny słony, słodki I lekko kwaskowy.
W przepisie na sos i marynatę jest trochę cukru. Jeśli masz w domu wytrawne sherry użyj zamiast octu i cukru, tak jak jest w oryginalnym przepisie. Nasz kurczak kung pao powstał na podstawie wpisu na blogu onceuponachef.com
Polecamy nasz przepis na krewetki kung pao.
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- Papryczki: żółta, pomarańczowa i czerwona
- Garść orzeszków ziemnych
- Szczypior
- Sezam do posypania
- Olej
- Makaron ryżowy – opakowanie
Marynata
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego, winnego lub jabłkowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sos
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu hoisin
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 mała papryczka chili (opcjonalnie)
- Szczypta mielonego imbiru
- 1/3 szklanki wody
Przygotowanie:
Krok 1
Wymieszaj w misie składniki marynaty. Pokrój mięso w kostkę, nie za dużą. Przełóż do marynaty, wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
Krok 2
W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy, przelej zimną wodą.
Przygotuj sos mieszając w miseczce wszystkie składniki.
Krok 3
Posiekaj papryki na mniejsze kawałki, Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wysyp na niego papryczki, przesmaż na ostrym ogniu, żeby lekko się przypiekły. Zdejmij z patelni.
Zmniejsz trochę ogień i wyłóż na patelnię kurczaka. Smaż na dość mocnym ogniu aż mięso lekko zbrązowieje. Wtedy wsyp na patelnię orzeszki ziemne, przesmaż szybko, a następnie zalej całość sosem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Dodaj papryki i duś wszystko razem przez minutę. Jeśli sos jest za gęsty, rozrzedź go wodą.
Zdejmij z ognia. Podawaj z makaronem ryżowym, albo ryżem. Smacznego!