Najlepsze pieczone żeberka na serio są najlepsze: mięciutki, lepiące się do rąk od pysznego słodko-kwaśnego sosu barbecue.

Czas: 4 godziny marynowania, 3 godziny pieczenia

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 4

Najlepsze pieczone żeberka zrobiliśmy według przepisu Gordona Ramsaya. Lubimy tego kucharza, bo ma proste i smaczne pomysły. A najlepsze pieczone żeberka są mega proste. Cała tajemnica polega na tym, żeby zrobić słodki, gęsty sos do marynaty. A zrobisz go bez najmniejszego problemu, bo jest to najzwyklejszy sos BBQ, który spokojnie zrobisz w domu z łatwo dostępnych składników. W oryginalnym przepisie na najlepsze pieczone żeberka Gordon Ramsay radzi, żeby jako bazę wykorzystać zwykły keczup. U nas sos zrobiliśmy ze zwykłego sosu pomidorowego. Jest zdrowszy i mniej kaloryczny, gdyż nie ma w nim cukru tak jak w keczupie.

Najlepsze pieczone żeberka

Bez cukru się jednak nie obejdzie. Sos BBQ musi być słodki. My dodaliśmy do niego 3 łyżki cukru – w oryginale pół szklanki. Naszym zdaniem tyle wystarczy, ale możesz zwiększać lub zmniejszać ilość cukru według własnego gustu.

Sos BBQ według tego przepisu możesz używać do pieczenia skrzydełek, udek z kurczaka. Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować mięso. Tu ważna uwaga: Gordon Ramsay zrobił sos BBQ dodatkiem mocnego espresso. Jeśli nie lubisz kawy, albo tylko trochę nie dodawaj tego składnika. Jeśli jesteś kawoszem wsyp łyżkę espresso – kawowy sos BBQ zyska wtedy wyjątkowy smak.

Najlepsze pieczone żeberka piecze się długo w niskiej temperaturze. To danie, które wstawiasz do piekarnika i możesz pójść na spacer. Po powrocie będzie na ciebie czekać pachnące, rozpływające się w ustach pieczyste.

sos BBQ

Składniki:

  • 2 kg żeberek

Marynata

  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka nasion kolendry (lub 1/2 łyżeczki mielonej)
  • ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego (lub duża szczypta mielonego)

Sos BBQ

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka espresso (opcjonalnie)
  •  2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Krok 1

Posiekaj z grubsza cebulę i czosnek. Rozgrzej w szerokim rondlu lub na patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego cebulę. Smaż około 5 minut, mieszając, dodaj czosnek, zamieszaj, smaż minutę. Wsyp cukier, podgrzewaj aż się rozpuści. Ostrożnie wlej sos pomidorowy, sos sojowy, dodaj espresso, dobrze wymieszaj, zmniejsz temperaturę i duś na wolnym 30 minut. Sos powinien się dobrze zredukować, zrobić gęsty. Jeśli taki nie będzie po pół godzinie pieczenia zwiększ temperature i odparuj nadmiar płynu. Zdejmij z kuchenni i zmiksuj na gładki sos.

Krok 2

Wsyp kolendrę i kumin na patelnię, podgrzewaj chwilę. Przesyp do moździerza i utrzyj na proszek, lub zmiksuj mikserem. Dodaj do ziół pieprz i sól. Wymieszaj. Wsyp przyprawy do sosu BBQ i wymieszaj.

Krok 3

Przełóż żeberka do formy do zapiekania i natrzyj marynatą żeberka. Zawiń całe naczynie folią aluminiową lub przykryj. Odstaw do lodówki na 3-4 godziny.

Krok 4

Na godzinę przed pieczeniem wyjmij żeberka z lodówki. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Wstaw żeberka. Piecz 3 godziny. Rozetnij folię lub odkryj żeberka. Polej je sosem z pieczenia wstaw ponownie do piekarnika i włącz funkcję griil. Jeśli jej nie masz, podkręć temperaturę do 200 stopni. Zapiekaj żeberka, aż lekko się przypieką. Wyjmij z piekarnika. Przestudź, pokrój. Najlepsze pieczone żeberka gotowe.

Smacznego!