Najlepsze pieczone żeberka na serio są najlepsze: mięciutki, lepiące się do rąk od pysznego słodko-kwaśnego sosu barbecue.
Czas: 4 godziny marynowania, 3 godziny pieczenia
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 4
Najlepsze pieczone żeberka zrobiliśmy według przepisu Gordona Ramsaya. Lubimy tego kucharza, bo ma proste i smaczne pomysły. A najlepsze pieczone żeberka są mega proste. Cała tajemnica polega na tym, żeby zrobić słodki, gęsty sos do marynaty. A zrobisz go bez najmniejszego problemu, bo jest to najzwyklejszy sos BBQ, który spokojnie zrobisz w domu z łatwo dostępnych składników. W oryginalnym przepisie na najlepsze pieczone żeberka Gordon Ramsay radzi, żeby jako bazę wykorzystać zwykły keczup. U nas sos zrobiliśmy ze zwykłego sosu pomidorowego. Jest zdrowszy i mniej kaloryczny, gdyż nie ma w nim cukru tak jak w keczupie.
Bez cukru się jednak nie obejdzie. Sos BBQ musi być słodki. My dodaliśmy do niego 3 łyżki cukru – w oryginale pół szklanki. Naszym zdaniem tyle wystarczy, ale możesz zwiększać lub zmniejszać ilość cukru według własnego gustu.
Sos BBQ według tego przepisu możesz używać do pieczenia skrzydełek, udek z kurczaka. Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować mięso. Tu ważna uwaga: Gordon Ramsay zrobił sos BBQ dodatkiem mocnego espresso. Jeśli nie lubisz kawy, albo tylko trochę nie dodawaj tego składnika. Jeśli jesteś kawoszem wsyp łyżkę espresso – kawowy sos BBQ zyska wtedy wyjątkowy smak.
Najlepsze pieczone żeberka piecze się długo w niskiej temperaturze. To danie, które wstawiasz do piekarnika i możesz pójść na spacer. Po powrocie będzie na ciebie czekać pachnące, rozpływające się w ustach pieczyste.
Składniki:
- 2 kg żeberek
Marynata
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka nasion kolendry (lub 1/2 łyżeczki mielonej)
- ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego (lub duża szczypta mielonego)
Sos BBQ
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml passaty pomidorowej
- 6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka espresso (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Posiekaj z grubsza cebulę i czosnek. Rozgrzej w szerokim rondlu lub na patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego cebulę. Smaż około 5 minut, mieszając, dodaj czosnek, zamieszaj, smaż minutę. Wsyp cukier, podgrzewaj aż się rozpuści. Ostrożnie wlej sos pomidorowy, sos sojowy, dodaj espresso, dobrze wymieszaj, zmniejsz temperaturę i duś na wolnym 30 minut. Sos powinien się dobrze zredukować, zrobić gęsty. Jeśli taki nie będzie po pół godzinie pieczenia zwiększ temperature i odparuj nadmiar płynu. Zdejmij z kuchenni i zmiksuj na gładki sos.
Krok 2
Wsyp kolendrę i kumin na patelnię, podgrzewaj chwilę. Przesyp do moździerza i utrzyj na proszek, lub zmiksuj mikserem. Dodaj do ziół pieprz i sól. Wymieszaj. Wsyp przyprawy do sosu BBQ i wymieszaj.
Krok 3
Przełóż żeberka do formy do zapiekania i natrzyj marynatą żeberka. Zawiń całe naczynie folią aluminiową lub przykryj. Odstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Krok 4
Na godzinę przed pieczeniem wyjmij żeberka z lodówki. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Wstaw żeberka. Piecz 3 godziny. Rozetnij folię lub odkryj żeberka. Polej je sosem z pieczenia wstaw ponownie do piekarnika i włącz funkcję griil. Jeśli jej nie masz, podkręć temperaturę do 200 stopni. Zapiekaj żeberka, aż lekko się przypieką. Wyjmij z piekarnika. Przestudź, pokrój. Najlepsze pieczone żeberka gotowe.
Smacznego!