Gęsta zupa z soczewicy, sycąca i zdrowa, spokojnie może zastąpić cały obiad. Mesz ją zrobić w wersji wegetariańskiej lub dodać trochę chorizo lub kiełbasy.
Czas: 40 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 duże
Gęsta zupa z soczewicy
Według legendy, św. Piotr Słupnik (facet faktycznie przesiedział na słupie całe życie) żywił się wyłącznie soczewicą. Jeśli jadł taką, jak my ostatnio, to naprawdę więcej do życia człowiek nie potrzebuje. Garść warzyw: marchew, ziemniaki, cebula, batat (z niego możesz zrezygnować, jeśli nie masz pod ręką), trochę wędliny, pół godziny czasu i zupa gotowa. Zupa przepyszna, trochę jakby zupa krem, choć soczewica nie została zmiksowana – tzn. niezupełnie:)
Gęsta zupa z soczewicy jest naprawdę gęsta, że prawie łyżkę w niej można postawić na sztorc. Oczywiście od ciebie zależy, czy będzie bardzo gęsta, czy nie. Możesz w ogóle zrobić zupę z soczewicy, ale naszym zdaniem, im gęściejsza tym lepsza. Zastosowaliśmy przy tym prosty trick, podpatrzony na jednym z blogów: po ugotowaniu zupy, odłożyliśmy trochę soczewicy i zmiksowaliśmy na gładko, po czym krem trafił z powrotem do garnka zagęszczając dodatkowo zupę z soczewicy.
Powstało danie bardzo sycące, choć lekkie. Doskonale smakuje z dodatkiem ciemnego, żytniego chleba. Możesz ją zrobić w wersji wegetariańskiej, odpuszczając sobie dodatek chorizo. Jeśli lubisz wędliny, zamiast chorizo możesz dodać np. kiełbasę jałowcową, myśliwską, lub dobry boczek.
Spróbuj inne przepisy z soczewicą:

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy (czerwonej, zielonej)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek chorizo (10-15 cm)
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 marchew
  • 1 duży ziemniak
  • 1 mały batat
  • Garść jarmużu
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę, obierz i umyj marchew i ziemniaki. Marchew pokrój w grube plastry, ziemniaka i batata w kostkę, chorizo w plastry.

Krok 2

Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju, wysyp na niego cebulę, przemieszaj, smaż minutę, dodaj chorizo, przemieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj marchew, ziemniaka i batata. Wymieszaj wszystko dokładnie i smaż, mieszając od czasu do czasu przez 10 minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku, wsyp soczewicę, wymieszaj całość a następnie zalej 2 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę do minimum i gotuj pod przykryciem 7 minut.

Krok 3

Odkryj, wlej pastę dobrze wymieszaj i gotuj przez 15 minut. Pod koniec dodaj umyty i posiekany jarmuż, wymieszaj go do zupy. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj.

Smacznego!