Jednogarnkowa zupa toskańska, której przygotowanie to czysta przyjemność. Dodajesz po kolei składniki i spokojnie sobie czekasz aż się ugotują.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Liczba kalorii: 251 (1 porcja)

Jednogarnkowa zupa toskańska

Jednogarnkowa zupa toskańska to świetne rozwiązanie na niekłopotliwy posiłek. Z natury rzeczy jednogarnkowe dania są niekłopotliwe w przygotowaniu, bo tylko wrzucasz składniki i mieszasz, a na koniec jest też znacznie mniej zmywania.

Jednogarnkowa zupa toskańska jest prosta, bardzo aromatyczna i sycąca. Podstawę, co dość nietypowe stanowi mielone mięso. Możecie użyć dowolnego mięsa: indyka, wołowinę, a nawet kurczaka. Możecie też z niego zrezygnować i dodać zamiast niego więcej fasoli, albo soczewicy – to zupa toskańska w wersji wegetariańskiej.

A  propos soczewicy  – to warzywo, które pęcznieje i wchłania wilgoć, dlatego nasza jednogarnkowa zupa następnego dnia zrobi się gęsta i trzeba ją będzie rozrzedzić wodą lub bulionem.

Zupę toskańską można bezpiecznie przechowywać w lodówce do 4 dni (w temperaturze poniżej 5 stopni). Zamrożona może spędzić w zamrażalniku miesiąc.

Przepis pochodzi z bloga Minimalistbaker.com

Składniki:

  • 250 g mielonego indyka (kurczaka lub wołowiny)
  • 1 mała cebula biała lub czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 puszka fasoli
  • ½ szklanki soczewicy
  • 2 garści jarmużu
  • 1 łyżeczka oregano świeżego lub suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii świeżej lub suszonej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki świeżej siekanej natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Drobno pokrój cebulę i czosnek. Rozgrzej w rondu 2 łyżki oleju. Wysyp na niego cebulę, lekko posól, zmieszaj i smaż przez 4-5 minut aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Wsyp czosnek, smaż jeszcze minutę.

Krok 2

Dodaj mięso, rozdrobnij szpatułką na małe kawałki i smaż aż zbrązowieje (4-5 minut). Wsyp po łyżeczce oregano i bazylii. Smaż chwilę. Dodaj przecier pomidorowy, zamieszaj i smaż przez chwilę. Wlej pomidory z zalewą oraz ze 2 szklanki wody (lub bulionu). Wymieszaj całość. Zagotuj, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 15 minut.

Krok 3

Umyj jarmuż, porwij na małe kawałki wrzuć do zupy. Wsyp do niej pół szklanki soczewicy, zamieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj fasolę z zalewą. Jeśli zupa jest za gęsta rozrzedź wodą. Dodaj więcej przecieru jeśli chcesz, żeby była bardziej pomidorowa.

Posyp tartym parmezanem i pietruszką. Zupa toskańska gotowa jest do podania. Smacznego!