Zapiekanka z kalafiora to może być pyszne, weekendowe śniadanie, lekki lancz lub kolacja. O każdej porze smakuje wyśmienicie. I jest prosta do zrobienia.
Czas: 20 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 duże
Jakiś czas temu na świecie furorę zrobił przepis ryż z kalafiora. Robi się go w prosty sposób, ścierając kalafiora na dużych oczkach. Taki ryż można usmażyć, upiec, albo zjeść na surowo. Można też zrobić zapiekankę. Nasza zapiekanka z kalafiora i kuskusu jest daniem niesłychanie prostym i wykwintnym. Uwierz, że z tak trywialnych składników można zrobić coś naprawdę wyjątkowego.
Zapiekanka z kalafiora i kuskusu to rodzaj dania, które można dowolnie modyfikować. Można do niej dodać posiekane szparagi, fasolkę, brokuła, frankfurterki lub chorizo. Jeśli nie masz suszonej cebuli i czosnku, dodaj do kalafiora przez zapieczeniem jajek, przesmażoną cebulkę z czosnkiem.
Zapiekanka z kalafiora i kuskusu i groszku bardzo dobrze smakuje na śniadanie, obiad i na kolację.’
Spróbuj innych naszych przepisów na tarty kalafior: poke bowl, czyli hawajską sałatkę warzywną oraz libański kebab z kuskusem z kalafiora
Składniki:
- 1 główka kalafiora
- 1 szklanka groszku (mrożonego)
- ½ szklanki kuskusu
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- Kilka łyżek szczypiorku
- Sól
- Pieprz
Czy wiesz, że wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego przepisu (i innych dań) możesz zamówić bezpośrednio z naszego bloga we frisco.pl – z dostawą do domu! To super proste! Po prostu dodaj je do koszyka klikając przycisk poniżej. Nie doliczamy do tego żadnej marży!
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Zetrzyj kalafiora na tarce o grubych oczkach lub malakserze. Wysyp na tackę do pieczenia lub do szerokiego rondla. Polej łyżką oleju, posól, wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 10 minut.
Krok 2
Zalej kuskus szklanką gorącej wody, szczelne przykryj. Odstaw.
Krok 3
Odkryj kuskus, przemieszaj widelcem. Wyjmij kalafior z piekarnika. Dodaj do niego kuskus, zielony groszek, łyżeczkę czosnku w proszku i suszonej cebuli. Wymieszaj. Zrób cztery wgłębienia w warzywach. Do każdego wbij jajko. Wstaw tackę do piekarnika na kilka minut. Obserwuj danie tak, żeby osiągnąć pożądany stopień upieczenia jajka – w 5 minut jajko zetnie się na twardo.
Wyjmij z piekarnika, popieprz, posyp szczypiorkiem. Możesz dodać tarty parmezan lub inny twardy ser.
Podawaj. Smacznego!