Poke salad to pełna warzyw misa smakowitości, danie bardzo popularne na Hawajach i na Instagramie:) Mega łatwa do przyrządzenia, świetna na lancz do pracy.

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Liczba porcji: 2

Poke salad to hawajski odpowiednik naszej sałatki warzywnej, choć wykonanie jak i skład są inne. Podobna jest technika przygotowania, czyli miks siekanych warzyw. Poke po hawajski znaczy właśnie „siekać, kroić”. Bazę sałatki stanowi ryż, bardzo ważnym składnikiem jest ryba. Co do reszty dodatków panuje dość duża dowolność, choć zazwyczaj jest wśród nich awokado. Sałatkę wieńczy posypka z nasion sezamu i słony dresing 

Poke bowl jest bardzo popularna na Hawajach, można ją kupić w restauracjach jak na stacjach benzynowych.

Jeśli zrobicie to danie zrozumiecie skąd bierze się jego popularność. Jest bardzo łatwe do przyrządzenia, sycące i pełne smaków. Żeby jeszcze bardziej urozmaicić sałatkę proponujemy zastąpić zwykły ryż ryżem z kalafiora, a wśród dodatków umieścić warzywa zakwaszone na szybko.

Składniki:

  • Główka kalafiora
  • 100 g łososia wędzonego lub innej ryby
  • Awokado
  • Garść fasoli szparagowej
  • Garść siekanej czerwonej kapusty
  • Ogórek
  • Pęczek rzodkiewek
  • 2-3 łyżki sezamu
  • 2-3 łyżki siekanego szczypiorku

Marynata

  • 1/4 szklanki octu ryżowego lub winnego
  • 2 łyżki cukru

Sos

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego, winnego lub soki z cytryny
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 180 stopni.

Umyj kalafiora, zetrzyj na tarce o grubych oczkach albo drobno posiekaj. Wysyp na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Rozłóż równomiernie. Wstaw do piekarnika na 20 minut.

Ryż z kalafiora możesz zarobić na patelni. Wysyp kalafiora na suchą patelnię i praż na dość mocnym ogniu często mieszkając.

Krok 2

Pokrój na kawałki łososia, warzywa umyj, obierz posiekaj w plastry.

Zrób marynatę: wymieszaj ocet z cukrem w osobnych miseczkach zalej marynatą plastry ogórka i kapusty.

Zrób sos: wymieszaj sos sojowy z olejem sezamowym i cukrem lub miodem. Na koniec dodaj ocet lub sok z cytryny.

Krok 3

Wyłóż ryż z kalafiora do szerokiej misy, układaj na nim warzywa i rybę. Polej dresingiem, posyp sezamem i szczypiorkiem.