Płatki gryczane z kakao, siemieniem lnianym, otrębami i owocami – energetyczna bomba na dzień dobry.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Mega łatwe

Liczba porcji: 2

płatki gryczane

Jeśli masz dość kanapek na śniadanie, albo płatków kukurydzianych, spróbuj czegoś nowego – płatki gryczane będą stanowiły wspaniałą odmianę od śniadaniowej rutyny. Nie bój się, nawet jeśli nie lubisz kaszy gryczanej to płatki ci zasmakują, bo mają tylko delikatny posmak kaszy. Jeśli lubisz kaszę gryczaną to znajdziesz się na dzień dobry w kulinarnym niebie. Płatki gryczane są delikatne, a jednak nie rozmiękają jak płatki owsiane i nadal zachowują kształt i wyczuwalną teksturę.

Nie trzeba jej wcale długo namaczać. Dawniej zostawialiśmy ją na noc do namoczenia, teraz robimy wszystko rano, bo płatki są gotowe po kilku dosłownie minutach. Możesz je zalać wodą, albo, co rekomendujemy, dowolnym mlekiem.

Płatki gryczane najlepiej smakują ze świeżymi owocami sezonowymi. Poza sezonem dodaj do nich suszonej żurawiny i obowiązkowo banana.

Polecamy nasz przepis na prostą, a pyszną domową granolę.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków gryczanych
  • 2 szklanki wody lub dowolnego mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrębów (jęczmiennych, owsianych)
  • 2 daktyle (opcjonalnie)
  • 2 banany
  • 1 szklanka truskawek

Przygotowanie:

Krok 1

Wsyp do misy kaszę, kakao, siemię lniane i pokrojone drobno daktyle. Zalej wodą lub mlekiem. Dobrze wymieszaj. Odstaw na 10 minut.

 Krok 2

Obierz banana, umyj truskawki, pokrój w plastry. Przełóż kaszę do misek. Na wierzch wykładaj owoce. Posyp otrębami, polej jogurtem. Smacznego!