Zapiekanka z ziemniakami i kiełbaskami to najprostsze z prostych dań. Wystarczy pokroić warzywa, upiec, a na koniec polać pysznym dresigiem, który skarmelizuje się na zapiekance.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 duże
Zapiekanka z ziemniakami, kiełbaskami i z czym chcesz
Zapiekanka z ziemniakami i kiełbaskami to danie typu comfort food, czyli nie wymagające specjalnie ani pracy, ani umiejętności. Wystarczy pokroić warzywa, kiełbaski i upiec. Nie jest to jednak przy tym wszystkim zwykła zapiekanka – o nie. A to za sprawą magicznego składnika, jakim jest dresing dodawany pod koniec pieczenia: słodko-kwaśny, lekko pikantny. Emulsja karmelizuje się na warzywach sprawiając, że zapiekanka z ziemniaków i kiełbasek zyskuje zupełnie nowy smak.
Piszemy tutaj cały czas o zapiekance z ziemniakami i kiełbaskami, ale one stanowią tylko podstawę dania – resztę składników możesz dowolnie komponować. My kierowaliśmy się oryginalnym przepisem z NY Timesa i dodaliśmy brukselki, które upieczone są po prostu boskie, ale od siebie dodaliśmy cieciorkę, bo była w lodówce i marchew. Jeśli masz pod ręką brokuła, kalafiora, albo kalarepkę, śmiało możesz je dodać do zapiekanki.
Składniki:
- 300 g frankfurterek lub innych kiełbasek
- 300 g brukselek
- 6 ziemniaków
- 2 małe marchewki
- 200 g cieciorki konserwowej (pół puszki, może być cała)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sól
- Pieprz
- Siekana zielenina do posypania
Dresing
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki musztardy (np. Dijon)
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Umyj warzywa. Z brukselek obierz zwiędłe liście. Ziemniaki pokrój w kostkę, brukselki na połowy, marchew obierz i posiekaj w plastry. Cieciorkę przepłucz na sicie. Rozłóż ziemniaki i marchew na tacce do pieczenia, posyp oregano i rozmarynem, posól i popieprz, polej olejem (zachowaj pół łyżeczki. Wymieszaj. Przesyp cieciorkę do miseczki, dodaj łyżeczkę papryki, polej pozostałym olejem, posól i wymieszaj. Dodaj do ziemniaków i marchewki. Pokrój frankfurterki na małe kawałki i dołóż do warzyw. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut.
Krok 2
Do małego słoiczka lub miseczki wlej łyżkę miodu, dodaj 2 łyżki musztardy i łyżkę oleju. Wymieszaj całość. Wyjmij blaszkę z warzywami z pieca, polej dresingiem i wymieszaj (uważaj, żeby się nie poparzyć!). Wstaw do piekarnika jeszcze na 10 minut.
Zapiekankę z ziemniakami i kiełbaskami podawaj ze świeżymi warzywami. Smacznego!