Krem z pomidorów to najprostsza zupa, niesamowicia łatwa do przyrządzenia, smaczna i bardzo zdrowa. Trzeba dodać, że połowa składników tej zupy została upieczona.
Przygotowanie: 40 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2
Zupa krem pomidorowo-batatowa powstaje w bardzo prosty sposób: robisz zawiesisty sos pomidorowy, pieczesz batata i cieciorkę. Potem, jak w każdej zupie krem, miksujesz składniki i gotowe. Proste.
Nasza zupa krem ma jeszcze jeden walor: kiedy ją przygotowujesz od razu, niemal z tych samych składników możesz zrobić jeszcze jedno danie: wegetariańskie chilli. Na czym polega patent opisaliśmy we wpisie: Jak z robić obiady na cały tydzień i nie zwariować. Przeczytaj i wypróbuj tę metodę.
Jeśli lubisz kremowe zupy koniecznie spróbuj kremu z ziemniaków i pora, super prostego kremu z groszku Nigeli Lawson lub oryginalnego, włoskiego przepisu na krem z kapusty i parmezanu.
Składniki:
- 1 litr passaty pomidorowej
- 1 duży słodki ziemniak
- 1 puszka cieciorki konserwowej
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżka oleju
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Wlej do garnka passatę, dodaj małą cebulę, ząbek czosnku, liść laurowy, łyżkę masła. Wstaw na kuchenkę podgrzewaj, aż passata się zagotuje, zmniejsz temperaturę i gotuj bez przykrycia na bardzo małym ogniu.
Krok 2
W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 stopni, następnie obierz batata, pokrój w kostkę, przełóż na tackę do pieczenia. Obok wysyp przepłukaną w zimnej wodzie cieciorkę. Posyp ją łyżeczką słodkiej papryki i pieprzu kajeńskiego, posól, polej łyżką oleju, wymieszaj.
Wstaw warzywa do piekarnika. Piecz 30 minut. Przemieszaj cieciorkę w połowie pieczenia.
Krok 3
Wyjmij warzywa z piekarnika. Z sosu pomidorowego usuń cebulę, ząbek czosnku i liść laurowy, dodaj upieczonego batata. Zmiksuj całość na gładki krem. Dodaj wody jeśli zupa jest za gęsta. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przelej zupę krem do miseczek, posyp upieczoną cieciorką.
Smacznego!