Ryba w sosie pomidorowym jest tradycyjnym daniem noworocznym w kulturze żydowskiej. A że Nowy Rok już za tydzień warto spróbować tej pysznej potrawy.
Czas: 40 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 duże
W przyszły wtorek, 1 października, zacznie się święto Rosh Hashannnah – żydowski nowy rok. Tak jest, Żydzi obchodzą początek roku jesienią, co ma związek z rozpoczynjącym się o tej porze roku okresem prac rolnych na Bliskim Wschodzie. Święto upamiętnia też pierwszych rodziców: Adama i Ewę. W krajach basenu Morza Śródziemnego dwa są okresy wegetacji roślin: wiosenny i jesienny. Starożytni Grecy i Persowie obchodzili początek roku na wiosnę, Żydzi jesienią.
Rosh Hashannah to pierwszy, uroczysty dzień święta, które trwa kilka dni. Tak jak u nas w sylwestra obciążamy stoły i lodówki ogromną ilością jedzenia. Jedną z potraw podawanych podczas noworocznych obiadów jest aharaimi – ryba w sosie pomidorowym. Danie wywodzi się z kuchni libijskiej diaspory żydowskiej. Jest łatwe do zrobienia, jak każdy sos pomidorowy, ale od klasycznej, znanej nam, chociażby z kuchni włoskiej sosów pomidorowych różni się przyprawami. Dodatek cynamonu, kuminu i kminku nadaje potrawie zupełnie nowego smaku.
W przepisie można wykorzystać dowolną rybę morską, może być mrożona. Można też dodać owoce morza: krewetki, albo kalmary (nie jest to jednak koszerny dodatek:)
Przepis pochodzi z cooking.nytimes.com
Koniecznie spróbujcie innych naszych przepisów na dania z ryby:
Grill w domu: łosoś ze szparagami w papilotach
Sprawdź też przepisy na pozostałe dni z tego tygodnia: Menu na tydzień: Zdrowe przepisy na jesień
Składniki:
- 0,5 kg ryby (może być mrożona)
- 1 czerwona papryka
- 1 kg pomidorów
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 mała żółta cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka drobno pokrojonej ostrej papryczki
- ½ łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- Siekana pietruszka, kolendra
- Cytryna
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do niego umytą paprykę. Piecz pół godziny. Wyjmij z piekarnika, włóż do szczelnie zamykanego pojemnika, lub woreczka foliowego i zamknij. Kiedy papryka przestygnie, zdejmij z niej skórkę i pokrój w paski.
Krok 2
W międzyczasie, umyj pomidory, na każdym zrób nożem znaczek krzyża, wstaw do garnka zalej wodą, tak żeby je przykryła, nastaw na kuchenkę, gotuj do momentu aż skórka zacznie schodzić z pomidorów. Odcedź je, przelej zimną wodą, zdejmij skórkę. Włóż pomidory do miksera, lub zmiksuj je na pure ręcznym robotem.
Krok 3
Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oliwy, wysyp na nią cebulę i drobno posiekane ząbki czosnku, przesmaż przez 2-3 minuty. Wlej pomidorową pulpę do rondla, dodaj kumin, kminek, cynamon, chilli i cukier. Wymieszaj całość. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw na kuchnkę i gotuj na wolnym ogniu 30 minut, aż połowa sosu odparuje. Włóż do sosu rybę pokrojoną a na kawałki, przykryj i duś 5-8 minut. Posyp zieleniną, skrop sokiem z cytryny. Na wierzchu połóż paski pieczonej papryki. Podawaj.
Smacznego!