Bardzo proste wegetariańskie curry do błyskawicznego przyrządzenia. Potrawa niesamowicie pachnie i ma wspaniały aromat. Danie idealne na chłodniejsze dni, bo korzenne przyprawy mają super rozgrzewającą moc.
Czas: 30 min
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2
Wegetariańskie curry trafiło do naszego menu w tym tygodniu (tu znajdziecie zestaw wszystkich przepisów) w dość przypadkowy sposób. Szukaliśmy dania prostego i szybkiego do zrobienia. W ten sposób trafiliśmy na wegetariańskie curry z cieciorki. Dawno nie jedliśmy curry, a poza tym bardzo lubimy cieciorkę, dlatego bez większego wahania wybraliśmy to danie. I było warto!. Kto lubi zapach i smak wschodnich, korzennych przypraw poczuje się jak w orientalnej kuchni. Wegetariańskie curry pachnie i smakuje niesamowicie. Kto nie lubi ostrości niech zrezygnuje z chilli, ale naprawdę warto je dodać. Danie nie jest ostre, a raczej rozgrzewające. Jeśli nie macie w domu przyprawy garam masala, spokojnie możecie z niej zrezygnować (choć warto jest ją mieć na półce). Dodajcie nieco więcej curry, szczyptę cynamonu i mielonej kolendry.
Przepis na wegetariańskie curry inspirowany recipetineats.om
Spróbuj innych naszych przepisów na curry:
Curry z krewetkami i mangi w słoiku
Składniki:
- 1 puszka cieciorki
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 średniej wielkości batat
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 11/2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki curry
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- ½ łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego (według uznania)
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki ugotowanego ryżuChlebki pita (opcjonalnie)
- Kilka łyżek siekanej zieleniny (kolendra, pietruszka)
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Posiekaj drobno cebulę, wsyp na olej, smaż 5 minut. Odsącz z wody cieciorkę, obierz i pokrój w nie za dużą kostkę batata i wsyp na patelnię, przesmaż chwilę, a następie dodaj wszystkie przyprawy i smaż mieszając przez 3-4 minuty.
Krok 2
Wlej do rondla z warzywami pomidory z zalewą. Rozdrobnij je szpatułką. Następnie dodaj puszkę mleka kokosowego. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu do momentu aż batat będzie miękki, a sos odparuje i się zagęści. Posyp zieleniną. Podawaj z gotowanym ryżem i chlebkami pita.
Smacznego!