Nie wiesz co zrobić z ziemniaków? Masz już dość tłuczonych gruli, kartofli i pyrek? Zrób proste i mega smaczne quiche z ziemniaków. To doskonały sposób na spożytkowanie pure, jakie zostało ci w lodówce, Danie jest jednak tak dobre, że ziemniaki warto ugotować specjalnie dla tego przepisu.
Czas: 60 minut (jeśli masz ugotowane ziemniaki)
Poziom trudności: Dość łatwe
Liczba porcji: 3-4
Co zrobić z ziemniaków z wczorajszego obiadu
Quiche kojarzone jest zazwyczaj z Francją, ale korzenie ma niemieckie, dokładnie w Lotaryngii (stamtąd pochodził Fulko de Lorche, dobry Niemiec z „Krzyżaków”, przyjaciel Zbyszka z Bogdańca:). Nazwa wywodzi się od słowa kuchen, co znaczy ciastko. To prosta zapiekanka zrobiona na kruchym cieście z nadzieniem z jajeczno-mlecznej masy. Najbardziej znana jest quiche Lorain, klasyczna francuska zapiekanka z serem gruyer i boczkiem.
My proponujemy Wam zupełnie odjechaną wersję quiche, bo na spodzie z ciasta ziemniaczanego, a właściwie z ziemniaków. To odpowiedź na często zadawane pytanie: „co zrobić z ziemniaków”. Do zrobienia quiche nadadzą się jakieś resztkowe ziemniaki z obiadu. Musi być ich jednak dość sporo: na tartę o średnicy 20 cm potrzeba około pół kilograma ziemniaków (waga przed ugotowaniem), czyli jakieś 2 szklanki puree. Na potrzeby tego przepisu warto ugotować dzień wcześniej więcej ziemniaków i odłożyć część.
Quiche możecie przechowywać w lodówce do czterech dni. Zapiekanka doskonale nadaje się do mrożenia. W zamrażalniku może spędzić miesiąc.
Przepis wzorowany na tasteofhome.com
Quiche z ziemniaków to dobry pomysł na lekki obiad do pracy. Wystarczy dodać do niej garść sałaty, skropić sokiem z cytryny i pełnowartościowy, sycący obiad gotowy.
Zachęcamy do wypróbowania innych zapiekanek ziemniaczanych:
tarta brokułowa na spodzie z tartych ziemniaków
tarta z ziemniaczanych plasterków z chipsami z jarmużu
Składniki:
Ciasto z puree
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1/3-1/2 szklanki mleka
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Sól
- 1 jajko
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka mąki
Nadzienie
- 150 g wędzonego łososia
- 100 g szpinaku
- 3 jajka
- 1 szklanka jogurtu
- ½ opakowania serka typu Almette
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- ½ łyżeczki tymianku lub innego suszonego zioła
- 1/3 łyżeczki soli
- Pieprz
- Olej do nasmarowania formy do pieczenia
Przygotowanie:
Krok 1
Zrób puree. Ziemniaki umyj, nie obieraj, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (około 15-18 minut). Odcedź i przestudź. Obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę do ziemniaków, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, albo bardzo dokładnie utłucz. Przełóż je do garnka. Wlej do ziemniaków mleko – najpierw kilka łyżek, dodaj 2 łyżki masła, szczyptę gałki muszkatołowej, wstaw na kuchenkę i delikatnie podgrzewaj, tak żeby rozpuścić masło. Cały czas mieszaj ziemniaki widelcem, żeby zrobiły się gładkie i kremowe. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj więcej mleka. Dopraw do smaku solą. Odstaw.
Krok 2
Wbij do puree jedno jajko (ziemniaki nie mogą być gorące), dodaj łyżkę mąki i łyżkę suszonego oregano. Wymieszaj całość. Nasmaruj formę do pieczenia olejem. Wyłóż do niej masę ziemniaczaną i rozprowadź po naczyniu łyżką. Staraj się tak uformować ziemniaki jak klasyczne ciasto na tartę, czyli tak żeby spód był cienki, a brzegi podniesione w górę. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Wstaw ziemniaczany spód do piekarnika i zapiekaj przez 30 minut aż ciasto zrobi się lekko brązowe. Wyjmij ciasto i odstaw na czas przygotowywania nadzienia.
Podczas pieczenia środek ciasto mocno się nadmie. Kiedy wyjmiesz foremkę z piekarnika, dociśnij lekko ciasto, tak żeby opadło.
Krok 3
Umyj szpinak. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią szpinak i smaż na dość dużym ogniu, aż szpinak zwiotczeje i zmięknie. Przełóż go durszlak o odciśnij z wody.
Krok 4
Wbij do miski 3 jajka, dodaj do nich pół szklanki jogurtu, kilka łyżek kremowego serka, pół łyżeczki tymianku i dużą szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj całość, aż wszystkie składniki połączą się.
Krok 5
Ułóż na spodzie quiche plastry wędzonego łososia. Na nich połóż szpinak. Zalej całość masą jajeczno-serową. Posyp po wierzchu tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez 25 minut.
Podawaj na ciepło lub na zimno.
Smacznego!