Stek z makaronem soba, wietnamskie noodle z kurczakiem, lasagna z cukinii, strogonoff z boczniaków z makaronem żytnim, pizza pasta z żytniego i cieciorkowe penne – takie dania przygotowaliśmy na ten tydzień. Same makarony, ale wszystkie zdrowe, bez węglowodanów.

Makarony, które nie tuczą

Nie wiem jak Ty, ale my ostatnio nie mamy ochoty na zbędne kalorie. Idą wakacje, pora zmienić opony nie tylko w aucie, ale też zrzucić oponkę wokół brzucha. To nie jest łatwe zadanie i bez ćwiczeń pewnie się nie obejdzie. Ale najważniejsza jest dieta. Żadne ćwiczenia nie pomogą, jeśli dieta nie będzie odpowiednia (gwarantuje ona około 70 proc. efektów). 

Właśnie dlatego w naszym makaronowym menu na ten tydzień nie ma ani jednego makaronu pszennego, są same zdrowe makarony, które nie zawierają węglowodanów albo w ogóle, albo mają ich dużo mniej niż wyroby z jasnej mąki.

Będzie pysznie i zdrowo

  • Na dole wpisu znajdziesz listę składników potrzebnych by przygotować dania dla dwóch osób.
  • Wszystkie przepisy z tego menu są bardzo łatwe do zrobienia i wymagają jedynie kilkunastu minut gotowania.
  • Wyjątek to lasagna z cukinii – będzie gotowa po ok. 40 minutach. Ale połowa tego czasu to pieczenie.

To do dzieła!

Poniedziałek: Sałatka z makaronu soba ze stekiem

Najzdrowszy makaron w całej rodzinie makaronów, zrobiony z delikatnej mąki gryczanej. Wystarczą 3 minuty, żeby go ugotować. Mniej więcej tyle, ile trwa usmażenie steka słabo wysmażonego. Gotowe danie podana jest w cytrusowo-imbirowym dresingu. Możesz też zjeść to danie w wersji wege. Zobacz przepis

Wtorek: Makaron po wietnamsku z cytrynowym kurczakiem

Podstawę tego dania stanowi sos nuoc cham, podawany w każdej wietnamskiej restauracji. Jest pyszny, a przy tym tak prosty, że nie uwierzysz. Głównym składnikiem noodli jest kurczak marynowany w aromatycznej zaprawie. Zobacz przepis

Środa: Lasagna z cukinii

Klasyczne włoskie danie z niewielką zmianą: zamiast płatów makaronu lasagna, warstwy zapiekanki tworzy bardzo cienko pokrojona, a później obsmażona cukinia. Danie proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym równie smaczne jak oryginał. Zobacz przepis

Czartek: Pizza pasta

Danie jednogarnkowe i zapiekanka w jednym zrobione z dwóch rodzajów makaronu: z mąki żytniej i z mąki z ciecierzycy. Całość zapieczona w dużej ilości sosu pomidorowego. Zobacz przepis

Piątek: Strogonoff z boczniaków z makaronem żytnim

Super szybki wegetariański sos strogonowa zrobiony z boczniaków. Sos jest w wersji lajt, zrobiony z jogurtu greckiego. Dodaliśmy do niego suszone pomidorki domowej roboty. Sos podaliśmy z makaronem penne z mąki żytniej. Zobacz przepis

Lista zakupowa

Jeśli masz ochotę na zdrowy, makaronowy tydzień – potrzebujesz następujących składników. Pamiętaj, że możesz je kupić online.

Mięso/wędliny

  • 300 g steka – rostbef, antrykot
  • 500 g polędwiczek lub filetów z kurczaka
  • 250 g mielonego indyka lub mięsa wołowo-wieprzowego
  • Kilka plasterków salami

Warzywa

  • 200 g boczniaków
  • 4 małe cykorie
  • 4 małe marchewki
  • 2 duże lub 3 małe cukinie
  • 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
  • 1 ogórek
  • Pęczek rzodkiewek
  • Pęczek szczypiorku
  • Pęczek pietruszki lub kolendry (względnie mięty)
  • Opakowanie szpinaku
  • ½ główki czosnku
  • Szalotka lub czerwona cebula
  • 2 cebule (czerwone lub białe)
  • Ostra papryczka
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • 2 cytryny

Makaron

  • 200 g makaronu sobą lub makaronu gryczanego lub z mąki pełnoziarnistej
  • 200 g makaronu warzywnego (z ciecierzycy, soczewicy) lub zwykłego typu rurki, świderki
  • 200 g makaronu ryżowego (wstążki)

Ser/jajka/nabiał

  • 100 g ricotty lub opakowanie serka jogurtowego (typu Almette)
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 jajko

Przyprawy

  • 7 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki tartego imbiru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 6 łyżek sosu rybnego
  • 7 łyżeczek brązowego cukru lub miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Garść suszonych pomidorków
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy dijon

Dodatki

  • 2 szklanki sosu pomidorowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Proste przepisy na makarony

Wszystkie dania możesz gotować na bieżąco lub jednego dnia. Jeśli zdecydujesz się na wariant drugi – pamiętaj o odpowiednim przechowaniu posiłków. Spakuj makarony do pudełek. Gdy wystygną – dania na poniedziałek, wtorek i środę przechowuj w lodówce. Pizza pasta i strogonoff, czyli lancze na czwartek i piątek – powinny zostać zamrożona. Wyciągnij je wieczorem, dzień przed zjedzeniem – niech rozmrażają się przez noc w lodówce. Potem odgrzej. Do każdego dania dodawaj świeże warzywa.

Jak przechowywaź mięso

Jak mrozić jedzenie

Smacznego!