Zdrowa, wolna od glutenu, z minimalną ilości węglowodanów lasagnia z cukinii. Pożywna, ale też lekka, pełna warzyw zapiekanka. I przy tym bardzo smaczna.
Czas: 40 minut
Poziom trudności: Nie za trudne
Liczba porcji: 2
Przepis pochodzi z bloga skinnytaste.com
Składniki:
- 250 g mielonego indyka lub mięsa wołowo-wieprzowego
- 2 duże lub 3 małe cukinie
- 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
- ½ cebuli czerwonej (lub białej)
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- 100 g ricotty lub opakowanie serka jogurtowego (typu Almette)
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- 1 jajko
- 2 łyżki siekanej, świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Posiekaj w drobną kostkę cebulę. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, dodaj do niego cebulę. Smaż 2-3 minuty aż cebula się zeszkli. Wtedy dodaj mięso, podkręć temperaturę i smaż mieszając i rozdrabniając grudki mielonki na mniejsze kawałki aż mięso przysmaży się i zbrązowieje. Wtedy dodaj ząbek drobno posiekanego czosnku, świeżą bazylię i marchewkę z groszkiem. Przemieszaj całość i smaż ze 2 minuty. Wlej szklankę sosu pomidorowego, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Posól i popierz do smaku.
Krok 2
Umyj cukinie i ostrym nożem pokrój je w podłużne cienkie płaty. Cukinie możesz też pokroić zwykłą obieraczką do warzyw (uzyskasz wtedy bardzo cienkie płaty, które później warto kłaść w dwóch warstwach). Rozgrzej szeroką patelnię i kładź na niej plastry cukinii. Smaż do momentu aż przysmażą się z obydwu stron.
Krok 3
Przełóż ser ricotta do miseczki, wbij do niego jajko i dokładnie wymieszaj rózgą na gładką masę.
Krok 4
Nastaw piekarnik n 190 stopni.
Wysmaruj żaroodporne naczynie łyżką oleju. Na dno wyłóż ze 2 łyżki sosu pomidorowo-mięsnego, rozprowadź równomiernie po całej powierzchni. Wyłóż na niego warstwę cukinii, dalej sos i masę serową. Połóż znowu warstwę cukinii, sos i ser. Przykryj ostatnią warstwą cukinii i wyłóż na nią masę serową. Posyp całość tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj 20 minut.
Smacznego!